Nekoliko saveta psihologa za kvalitetan odmor tokom praznika i vikenda

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nekoliko saveta psihologa za kvalitetan odmor tokom praznika i vikenda

  Obaveze prezauzetost, previše informacija, rokovi, stres… To je svakodnevica i kolotečina iz koje teško uspemo da udahnemo i da se izbavimo. Praznici su vreme kada sve to makar na kratko umine, ipak nije lako odjednom prekinuti svu tu brzinu i pretrpanost. Nažalost, praznici i pauza  umeju da nas dodatno umore, jer ne umemo da ih iskoristimo na pravi način.

  Pred sutrašnji Dan državnosti i predstojeći vikend psihologa i psihoterapeuta Nevenu Jovanović Kičković pitali smo kako da ne upadnemo u zamku i kako da se kvalitetno odmorimo za praznike. Naša sgovornica kaže da univerzalnog i instant recepta nema, ipak, dala nam je nekoliko korisnih saveta i sugestija kojih smo često i sami svesni, ali ih ne primenjujemo kako treba.

  Sve ono što radimo da bismo kvalitetno i odgovorno obavljali posao, treba da nastavimo da radimo i kada odmaramo. Dakle, treba da budemo aktivni i kreativni – poručuje psihoterapeut.

  “Ako ustanemo u podne i onda samo nastavimo da ležimo u krevetu, to ne znači da ćemo se kvalitetno odmoriti”, kazala je Jovanović Kličković.

  Ono što nas opterećuje i dovodi u stranje stresa dok radimo, treba da izbegavamo i dok praznujemo i odmaramo se.

  “Ne treba se preopterećivati. Žene ne treba da prave grešku koju prave za, na primer,  novogodišnje praznike i da pripremaju zalihe sarme ili ruske salate”, poručuje naša sagovornica.

  Dodaje da za praznike ne treba podleči maniji kupovine i gužvama u tržnim centrima, već da vreme treba provesti na neke neuobičajenije načine i baviti se aktivnostima za koje nemamo vremena svaki dan.

  “Pametno je i korisno otići u prirodu, igrati se sa svojim detetom, popiti kafu sa prijateljima koje dugo nismo videli… “, kazala je Jovanović Kličković.

  Ona savetuje i da se koliko god je to moguće odlože svi uređaji od kojih smo svakodnevno nerazdvojni, poput mobilnih telefona…

  Dodaje i da praznike i slobodno vreme treba da iskoristimo i za neka dobra dela. Nisu potrebni neki herojski činovi, dovoljno je da nahranimo napuštenog psa na ulici, poklonimo odeću siromašnima. Telefonski poziv upućen nekome koga dugo nismo čuli, takođe, može da bude delotvoran i da učini da se osećamo bolje.

   

   

   

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE