"Nedostaci" britanskih sladoledžija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Nedostaci” britanskih sladoledžija

  Svaki peti sladoled, koji se prodaje u najvećim trgovinskim lancima u Velikoj Britaniji, ne sadrži vanilu, slatku pavlaku ili sveže mleko.

  Inače na ovom tržištu je od 1976. godine zabeležen najveći pad prodaje sladoleda, ali je istraživanje o razlozima ovakvog stanja na tržištu, za Britance omiljene poslastice, dovelo do podatka da većini proizvoda nedostaju ključni sastojci.

  Samo polovina, od 24 vrste kontrolisanih proizvoda, sadržala je sve tradicionalne sastojke. Zanimljivo je da je većina kontrolisanih proizvoda, kojima su nedostajali sastojci, proizvedena pod privatnom robnom markom trgovca koji ih prodaje, prenosi Gardijanov Vočdog.

  U određenom broju proizvoda pavlaka i mleko su zamenjeni mlekom u prahu, a u nekim slučajevima proteinima surutke. Vanila je zamenjena aromom. U sladoledima su pronađeni i palmino i kokosovo ulje i voda.

  Ukidanje rigoroznijih propisa o deklarisanju, od 2015. godine je otvorilo put jeftinijim sastojcima koji su vrlo brzo zamenili one koji se koriste u tradicionalnim receptima.

  Gardijan prenosi da za sada ne postoji obaveza proizvođača da ispune posebne uslove pre nego što deklarišu proizvod kao sladoled, dok sladoledi koji su deklarisani kao “mlečni” moraju da sadrže najmanje pet odsto mlečnih masti, neke proteine mleka i ne mogu da sadrže masnoće od povrća.

  Proizvođači se pravdaju time da je cena vanile porasla i da je trenutno skuplja od srebra. Nabavna cena je oko 440 funti po kilogramu i postala je drugi najskuplji začin na svetu posle šafrana.

  Prema istraživanju Vočdoga većina proizvođača danas koristi sintetičku aromatičnu vanilu, poznatu kao vanilin, ali ona je slabijeg ukusa.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE