Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nedimović: Stranci će moći da kupe do dva hektara zemljišta

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će poljoprivredno zemljište u Srbiji moći da kupuju stranci koji imaju prebivalište u Srbiji i to samo do dva hektara, a da bi iskoristili to pravo moraće da prođu kroz rigorozne kontrolne mehanizma države.

  Nedimović je u intervjuu za Blic od ponedeljka rekao da zakon o poljoprivrednom zemljištu mora da bude usvojen do 1. septembra kao obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji Srbija ima s EU.

  Na pitanje „da li to znači da do 2027. nema prodaje zemljišta strancima“, ministar poljoprivrede je odgovorio „Upravo to, ali i ispunjavanje naših briselskih obaveza“.

  „Oranice nećemo lako dati zbog nacionalnog interesa“, istakao je Nedimović.

  On je pojasnio da će stranici koji žele da kupe poljoprivredno zemljište morati da imaju prebivalište u Srbiji najmanje deset godina, zatim da poseduju opremu za poljoprivredu, ali i da budu upisani u registar aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.

  Odgovarajući na pitanje šta će biti sa pravnim licima, odnosno stranim firmama on je rekao da je Ustavom definisano da je stranim firmama koje se ne evidentiraju u Srbiji zabranjena kupovina zemljišta.

  Nedimović je kazao da „srpski tajkuni nisu dobili zemlju niti će je dobiti jer su promašili temu u pogledu domaćeg zadatka, odnosno konkursa“.

  „Oni su hteli zemljište radi zemljišta, a mi nismo davali oranice za nešto što nema prerađivački karakter“, naveo je Nedimović.

  Izvor: BIZLife/Beta

  Foto: N1/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE