Nedelja ostaje neradni dan za trgovce u Crnoj Gori, uprkos letnjoj sezoni

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nedelja ostaje neradni dan za trgovce u Crnoj Gori, uprkos letnjoj sezoni

  Nedelja ostaje neradni dan za zaposlene u trgovini u Crnoj Gori, uprkos zahtevima poslodavaca da se napravi ustupak zbog predstojeće sezone.

  Kako kaže generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković, nije jasno zašto je sada Privredna komora Crne Gore (PKCG) tražila od Ustavnog suda ukidanje zakona za neradnu nedelju, prenose crnogorski mediji.

  Naši pokazatelji govore da prve godine u trgovini nije bilo otpuštanja, da je poslovala pozitivno, dakle bez gubitaka, kažu sindikalci.

  S druge strane, Milica Lazarević iz Privredne komore kaže da kao kompromis vide mogućnost rada nedeljom u vreme najvećeg priiliva turista.

  Između ostalog, Lazarević je podsetila da je nedugo nakon uvođenja neradne nedjelje u martu 2020. počela kriza koja je ostavila traga u poslovanju i privredi.

  Pad prometa od 20 odsto

  “Zajedno s neradnom nedeljom to je dovelo do pada prometa u trgovini, pada privredne aktivnosti, otpuštanja. Tada su određene delatnosti vezane uz trgovinu bile zabranjene. Gubici su im bili veliki. Zabranjeni su trgovački centri, a neki procenjuju da je zbog neradne nedelje došlo do pada prometa od 20 posto, koji je bio znatno veći kada je njihov rad obustavljen”, rekla je Lazarević.

  Ipak, taj stav ne deli Keković.

  “Naši pokazatelji govore da prve godine u trgovini nije bilo otpuštanja, da je poslovala pozitivno, dakle bez gubitaka. Prve takve stvari su se dogodile s Kovidom i to nema veze s neradnim nedeljama. Neodrživa je priča koju slušamo poslednjih godina od poslodavaca koji žele da vrate radnu nedelju”, rekao je Keković.

  Nedelja neradni dan- kako do kompromisa?

  Zato se postavlja pitanje može li se u takvoj situaciji postići kompromis koji bi zadovoljio i zaposlene i poslodavce.

  Lazarević kaže da je njihov zahtev da Ustavni sud odluči o ustavnosti inicijative u neradnoj nedelji, a ako je nije moguće ukinuti, “da se radi određeni broj nedelja tokom letnje ili zimske sezone kada je najveći prililv turista ili barem rad tokom jedne smene”.

  Dolazak turista

  Lazarević napominje da je crnogorska privreda takva da se  oslanja na turizam i uslužne delatnosti te da se dolazak turista mora iskoristiti kako bi se povećao promet i zarada i privrednika i države.

  Keković, međutim, ističe da ima poslova u kojima se mora raditi nedeljom.

  “Govorimo o delatnostima gde nije potrebno biti nedeljom na poslu. Imamo iskustva nekih zemalja koje su razvijenije i turistički posećenije pa se kod njih ne radi nedeljom”, dodaje.

   

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE