Ne traže veće plate, već humaniji rad: Štrajk radnika Amazona u Italiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ne traže veće plate, već humaniji rad: Štrajk radnika Amazona u Italiji

  Radnici Amazona u Italiji pokrenuli su štrajk zbog preteranog radnog opterećenja, tražeći od američke grupe da osigura bolje uslove rada za sve radnike u logističkom lancu.

  Sindikati procenjuju da se Amazonovi sistemi dostave oslanjaju na 40.000 radnika, uključujući i one u logističkoj podružnici koja zapošljava većinu od 9.500 stalno zaposlenih “Amazonaca” u Italiji. Od kupaca, klijenata traže pomoć i apeluju da danas ne naručuju niti bilo šta kupuju putem Amazona.

  Štrajk je organizovan u procvatu elektronske trgovine, koja je prema podacima milanskog Univerziteta Politecnico u 2020. godini porasla rekordnih 31 posto, na 23,4 milijarde evra.

  Sindikati zato traže stroža pravila o opterećenju na poslu i smenama za vozače koji tvrde da dnevno dostavljaju čak 180 do 200 paketa.

  Odluka o štrajku doneta je nakon kraha pregovora s udruženjem poslodavaca Assoespressi koja zastupa kompanije za dostavu.

  Marco Odone iz sindikata Uiltrasporti rekao je da je rad obustavljen na svim lokacijama Amazona i da prema preliminarnim procenama u njemu učestvuje 70 do 75 posto radnika.

  “Trenutno ne tražimo veće plate, već humaniji raspored rada”, istakao je glavni poverenik sindikata FIT-CISL Salvatore Pellecchio.

  “Ljudi dnevno obiđu najmanje 100 adresa, često ne s jednom, već dve ili tri dostave paketa. O problemima poput saobraćajnih gužvi i nezgoda da i ne govorimo”, dodaje Pellechio.

  Sindikati su pozvali Amazon na razgovore, rekavši da je odgovoran za uslove rada vozača, čak i ako rade za drugu firmu.

  Otkako je pre deset godina stigla u Italiju, američka kompanija je otvorila više od 40 logističkih centara i uložila 5,8 milijardi evra.

  Izvor: SEEbiz, B92

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE