NE MARE za peticiju: Uprkos protestima, Maču Pikču dobija AERODROM

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NE MARE za peticiju: Uprkos protestima, Maču Pikču dobija AERODROM

  Veliki broj ekologa, arheologa, istoričara ali i veliki broj građana plaši se da će izgradnja aerodroma oštetiti krhku lokaciju poznate svetske baštine Maču Pikču.

  Aerodrom za koji je planiran budžet od 5 milijardi dolara trebalo bi da ovu istorijsku planinsku znamenitost u Peruu učini dostupnijom za mnogobrojne posetioce.

  Jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu godišnje u proseku poseti 1,5 miliona ljudi, što je dvostruko više od broja poseta koji UNESCO preporučuje, piše Gradnja.

  Problem leži u tome što je Maču Pikču posetiocima dostupan samo preko jednog aerodroma sa samo jednom pistom u obližnjem gradu Kusko. Kako bi se smanjila gužva i lokalitet postao pristupačniji, rešenje je da se napravi novi međunarodni aerodrom u gradu Činčero, koji se nalazi između Maču Pikču i garda Kusko.

  Ipak, mnogobrojni protivnici ovog projekta tvrde da će izgradnja aerodroma, a samim tim i povećani turizam, uništiti staze, terase i duge osetljive delove u dolini.

  Peruanska istoričarka umetnosti Natalia Majluf pokrenula je peticiju protiv izgradnje aerodroma, koju je do ovog trenutka potpisalo preko 48.000 ljudi. U peticiji, Natalia navodi potencijalne štete koje se mogu dogoditi, što bi direktno uticalo na očuvanje tradicije Inka, koji potiču iz ove doline. Međutim, čini se da Vlada Perua ne mari za peticiju i da je veoma posvećena razvijanju projekta.

  „Ovaj aerodrom će se izgraditi u najkraćem roku, jer je veoma potreban gradu Kusko. Postoji niz tehničkih studija koje podržavaju izgradnju aerodroma“, istakao je ministar finansija Karlos Oliva.

  Izvor: Gradnja

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE