Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS zadržala kamatnu stopu, inflacija u granici

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 4,0 odsto. Na sednici odbora rečeno da je inflacija u granicama cilja.

  Donoseći odluku o toma da ne menja kamatnu stopu, Izvršni odbor je imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i očekivani nastavak kretanja inflacije u granicama cilja od 3,0 odsto do 1,5 procentnih poena u naredne dve godine.

  Inflacija se od početka godine kreće u granicama cilja. U skladu sa očekivanjima njeno kretanje u posmatranom periodu, kao i u drugim zemljama, bilo je pod uticajem oporavka svetske cene nafte koji je započet u drugoj polovini 2016.

  Međutim, poskupljenja povrća i ogreva zbog lošeg vremena početkom godine bila su viša od sezonski uobičajenih, a u aprilu i voća i svežeg mesa, usled rasta njihovih cena na svetskom tržištu.

  Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja. Naviše će delovati postepen oporavak domaće tražnje i inflacije u međunarodnom okruženju, dok će visoka baza kod cena naftnih derivata usporavati inflaciju.

  Pritom, izlazak jednokratnih poskupljenja neprerađene hrane i ogreva iz međugodišnjeg obračuna inflacije, uticaće da se inflacija od početka naredne godine stabilizuje na nižem od trenutnog nivoa, ali ostane u granicama cilja.

  NBS ukazuje da međunarodno okruženje i dalje karakteriše neizvesnost u pogledu kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

  Izvršni odbor ističe da je zahvaljujući znatnom smanjenju unutrašnje i spoljne neravnoteže i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, Srbija danas otpornija na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.

  Izvor: N1, Agencije

  Foto: NBS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE