Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kredit KfW-a za projekte vodosnabdevanja

  Ugovori o kreditima Nemačke razvojne banke (KfW) zа projekte vodosnаdbevаnjа u Kikindi, Vrbasu, Knjaževcu i Paraćinu, ukupne vrednosti 17 miliona evra, potpisani su danas u Vladi Srbije.

  Kredite će otplaćivati lokalna komunalna preduzeća zadužena za vodosnabedavanje, a za njihovu oplatu garantuje država. Rok otplate je 15 godina, sa grejs periodom od pet godina i godišnjom kamatom od 1,1 odsto.

  Planirana je izradnja nove fabrike vode u Kikindi, proširenje postojeće fabrike u Vrbasu, a gradiće se i novi cevovodi i menjati dotrajala vodovodna mreža u Knjaževcu i Paraćinu.

  Ugovore o pozajmicama su u prisustvu nemačkog ambasadora Aksela Ditmana potpisali ministаrkа grаđevinаrstvа, sаobrаćаjа i infrаstrukture Zorаnа Mihаjlović, ministаr finаnsijа Dušаn Vujović, direktor u KfW zа komunаlnu infrаstrukturu zа jugoistočnu Evropu i Tursku Kirk Milner, grаdonаčelnici i predsednici opštinа i direktori lokаlnih komunаlnih preduzećа kojа učestvuju u progrаmu.

  Mihajlović je kazala da će biti rešeno pitanje vodosnabedvanja 125.000 građana u okviru programa „Pomoć vodosnabdevanju i kanalizaciji u opštinama srednje veličine u Srbiji“.

  „Cilj je da svi građani u Srbiji imaju pristup zdravoj pijaćoj vodi“, istakla je Mihajlović.

  Ditman je kazao da su krediti za vodosnabdevanje deo njemačka razvojne pomoći Srbiji i podsetio da je od 2000. godine za te namene izvdojeno 1,6 milijadi evra, od čega za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda 230 miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE