Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS, kamatne stope

  Dirham i denar stižu na kursne liste u Srbiji, od januara nema više HRVATSKE KUNE

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je doneo odluku da se na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije uključuju dve nove valute: valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata – dirham i valuta Republike Severne Makedonije – denar.

  Istovremeno se valuta Republike Hrvatske – kuna, briše sa liste valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije.

  Odluka stupa na snagu 1. novembra 2022. godine, osim odredbi koje se odnose na brisanje hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, koje stupaju na snagu 1. januara 2023. godine, kada će Hrvatska pristupiti evrozoni.

  Čime se rukovodila NBS za ovu odluku?

  „Pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila konkretnim potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje, imajući u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje, pre svega u smislu dodatnih olakšica za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za promociju naše zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, navodi se u saopštenju NBS.

  Kako dodaju, „pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan“.

  Važna inicijativa Otvoreni Balkan

  Budući da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja, navode, odgovor na zahteve privrede i realnog sektora i podršku postojećim regionalnim inicijativama, uvođenje makedonskog denara na listu valuta kojima se može trgovati u Srbiji trebalo bi da olakša ostvarenje definisanih ciljeva te inicijative.

  „Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je doneta uzimajući u obzir ulazak Republike Hrvatske u evro zonu od 1. januara 2023. godine čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom“, saopšteno je.

  Stupanjem na snagu Odluke, Narodna banka Srbije od 1. novembra 2022. godine počeće sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize – na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine.

  Građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama moći da zamene do kraja 2022. godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Hrvatskoj.

  NBS POVEĆALA referentnu kamatnu stopu

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE