NBS: Štednja u dinarima premašila 100 milijardi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Štednja u dinarima premašila 100 milijardi

  Dinarska štednja u Srbiji beleži brži rast od devizne, već devetu godinu zaredom, a ove godine prvi put je prešla 100 milijardi dinara i dalje je isplativija od štednje u devizama, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

  “Svetski dan štednje – 31. oktobar i ove godine dočekujemo uz nove najviše iznose dinarske i devizne štednje. Кontinuirani rast štednje pokazatelj je poverenja građana u domaći finansijski sistem i nacionalnu valutu, kao rezultat očuvane monetarne i finansijske stabilnosti sada već duži niz godina”, navodi se u saopštenju.

  U poređenju sa krajem 2012. dinarska štednja je povećana gotovo šest puta (rast od 83 milijarde dinara) i krajem septembra ove godine dostigla je 101,5 milijarde dinara. Štednja u domaćoj valuti od oktobra 2020. povećana je za oko 14 odsto.

  Devizna štednja je od kraja 2012, kada je iznosila 8,3 mlilijarde evra, povećana do kraja septembra ove godine na 12,3 milijarde evra.

  Analiza NBS o isplativosti štednje pokazala je da je u poslednjih devet godina oročena štednja u dinarima na godinu dana (bez zanavljanja) bila isplativija u čak 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda. Tako bi štediša, koji je od septembra 2020. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara dobio u septembru 2021. oko 1.500 dinara (12 evra) više od štediše koji bi u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara.

  Takođe, dinarska štednja oročena na tri meseca bila je isplativija od štednje u evrima u preko 87 odsto posmatranih tromesečnih potperioda, a kod oročavanja štednje na dve godine dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

  U saopštenju NBS je istaknuto da će podsticanje procesa dinarizacije biti i u narednom periodu njen cilj, a s tim u vezi i stimulisanje štednje u dinarima i naglašavanje njene veće isplativosti.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE