Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs

  NBS nema devizne rezerve u Kredi Svis banci

  Bankarski sektor Srbije je visoko likvidan i solventan, a građani mogu biti uvereni u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, kao i sigurnost svih štednih depozita, tvrde u Narodnoj banci Srbije.

  Na pitanje Danasa da li postoji opasnost da se problemi sa Kredi Svis (Credit Suisse) bankom preliju na domaći bankarski sektor, u Narodnoj banci ističu da su svi relevantni pokazatelji poslovanja banaka višestruko iznad regulatornih zahteva NBS.

  „Pokazatelj adekvatnosti kapitala bankarskog sektora na kraju decembra 2022. godine iznosio je više od 20 odsto, a vrednost svih relevantnih pokazatelja likvidnosti banaka potvrđuje i visoku likvidnost domaćeg bankarskog sektora. Takođe, pokazatelj učešća bruto problematičnih kredita u ukupnim bruto kreditima bankarskog sektora (bruto NPL pokazatelj) je na kraju decembra 2022. godine iznosio 3,01 odsto, što je najniža vrednost od kada se prati ovaj pokazatelj i potvrda je očuvane i ojačane stabilnosti i kvaliteta aktive bankarskog sektora“, napominju u Narodnoj banci.

  „Narodna banka Srbije devizne rezerve ulaže konzervativno – u depozite isključivo kod finansijskih institucija kao što su centralne banke, međunarodne finansijske institucije i prvoklasne strane komercijalne banke, kao i u najkvalitetnije hartije od vrednosti koje emituju razvijene države i prvoklasne finansijske institucije.“

  Devizne rezerve NBS se ne plasiraju kod banke Kredi Svis već poslednjih 15 godina, niti ova banka ispunjava kriterijume neophodne da bi bilo moguće plasiranje sredstava deviznih rezervi kod nje, navode u NBS.

  Bankarski sektor evrozone otporan

  Oni objašnjavaju da radi upravljanja kreditnim rizikom, NBS je odredila visoke kriterijume za plasiranje sredstava u komercijalne banke čiji je minimalni kombinovani kreditni rejting AA- (određen prema rejting agencijama S&P, Moody’s i Fitch).

  U NBS ukazuju i da su Centralna banka Švajcarske (SNB) i FINMA (švajcarsko regulatorno telo) izdale zajedničko saopštenje u kome navode da Kredi Svis ispunjava zahtevane kriterijume u pogledu kapitala i likvidnosti kada su u pitanju sistemski značajne banke. Takođe je navedeno da će ako bude potrebno SNB obezbediti likvidnost banci Kredi Svis.

  Osim navedenog, Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da je bankarski sektor evrozone otporan, sa jakim pozicijama kapitala i likvidnosti, kao i da je u slučaju potrebe u potpunosti spremna da reaguje pružanjem podrške likvidnosti.

  Izvor: Danas

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE