Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs

  Povećane devizne rezerve, NBS u oktobru kupila 525 miliona EUR

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 16.871,3 miliona evra i bile su za 369,0 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca, saopštila je Narodna Banka Srbije (NBS).

  Na tom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 148,7 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navodi se u saopštenju.

  Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS, po osnovu kupovine 480 miliona evra, a dodatno su uticali i neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka, upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima, u ukupnom iznosu od 148,3 miliona evra, kažu u NBS.

  nbs

  nbs, banka (BIZLife)

  U međubankarskoj trgovini realizovano 8 mlrd. EUR

  Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru je iznosio 790,7 miliona evra i bio je za 61,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

  U prvih 10 meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7.890.900.000 evra.

  Na međubankarskom deviznom tržištu NBS je u oktobru kupila 525 miliona evra.

  Reagujući na stalne pritiske ka jačanju dinara kupovinom deviza od maja, u neto iznosu od 2.370.000.000, NBS je u potpunosti nadoknadila neto prodaju deviza iz prva četiri meseca od 2.270.000.000 evra, tako da je od početka godine do kraja oktobra neto kupila 100 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, poručuju iz NBS.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE