NBS poslušala Vučića: Kupljeno 9 TONA ZLATA u jednom mesecu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS poslušala Vučića: Kupljeno 9 TONA ZLATA u jednom mesecu

  Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da je centralna banka u oktobru kupila devet tona zlata i to platila 395 miliona evra, prvi put na medjunarodnom tržištu.

  “Srbija može da se pohvali diverzifikacijom deviznih rezervi najkvalitetnijom aktivom”, kazala je Tabaković na predstavljanju mesečnog izveštaja o inflaciji.

  Ona je istakla da su bruto devizne rezrve NBS premašile 14 milijardi evra, a da su neto devizne rezerve 12 milijardi evra. U tim deviznim rezervama je i zlato koje Srbija poseduje, ukupno 30,4 tone koje čini oko 10 odsto deviznih rezervi i čija je vrednost 1,3 milijarde evra.

  Jedna tona od kupljenog zlata se, kako je rekla, “drži na sigurnom mestu, u švajcarskoj centraloj banci, za slučaj bilo kakve odbrane od rizika u medjunarodnom okruženju”, a izmedju ostaloga i što su transportni troškovi visoki i zato što nema izdataka za čuvanje.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata savetovao NBS da kupuje zlato.

  “Nova projekcija NBS je da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine biti 3,6 odsto, umesto ranije prognoziranih 3,5 odsto, a moguće je da će rast biti i veći”, rekla je Tabaković.

  Dodala je da je inflacija u Srbiji šestu godinu zaredom niska i stabilna, u proseku dva odsto i da su očekivanja da će tako biti i u narednom periodu.

  Projektovana ciljana inflacija od tri odsto, plus-minus 1,5 odsto neće se, kako je rekla, menjati do kraja 2021. godine.

  Istakla je da je u septembru nivo problematičnih kredita bio 4,66 odsto, a da su direktne strane investicije 2,9 milijardi evra i da se očekuje da dostignu prošlogodišnji 3,5 milijardi evra.

  Strane direktne investicije, prema njenim rečima, petu godinu za redom pokrivaju deficit tekućeg računa.

  Tabaković je rekla da rastu devizna i dinarska štednja, brže dinarska i da sada iznosi 74 milijarde dinara.

  Izvoz robe i usluga Srbije je, prema njenim rečima, za prvih devet meseci ove godine veći za 10,9 odsto, a u EU za 10,6 odsto nego u istom periodu prošle godine i time se stopa rasta ukupnog izvoza u ovoj godini ubrzala u odnosu na 2018. godinu i približila se stopi rasta uvoza koja je medjugodišnje iznosila 11,6 odsto.

  “Želim da istaknem da je Srbija došla na korak od dobijanja investicionog rejtinga, karakterističnog za ekonomije koje odlikuje visoka sigurnost ulaganja”, rekla je Tabaković.

  Ona je rekla da su strani investitori ove godine iz Srbije izneli 709 miliona evra dobiti i da je prošle godine 56 odsto dobiti reinvestirano, a da se očekuje da i ove godine toliko odvoje za proširenje kapaciteta.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE