Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Gubici državnih banaka zbog prethodnog rukovodstva

  Bankarski sektor u Srbiji je finansijski stabilan i visoko likvidan, a depoziti svih klijenta su sigurni, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

  „Banke koje posluju u Srbiji ostvaruju pokazatelje adekvatnosti znatno iznad regulatorno propisanog minimuma od 12 odsto, čime su još jednom potvrdjeni ostvarena stabilnost finansijskog sistema i sigurnost depozita svih klijenata banka“, navela je NBS.

  Istaknuto je da je bankarski sektor u celini, ali i većina banaka, uključujući i one koje nisu završile godinu sa profitom, ostvario pozitivan rezultat iz redovnog poslovanja, ako se posmatraju podaci pre značajnih ulaganja i ispravki vrednosti.

  To je, kako je objašnjeno, rezultat smanjenja drugih oblika troškova, uz istovremeni pad kamatnih stopa na proizvode koji se nude klijentima u izmenjenim okolnostima poslovanja, na koje su banke na odgovarajući način odgovorile.

  „Pojedine banke su radi stvaranja sigurne i stabilne osnove za dalji održivi nastavak svog poslovanja sprovele i čišćenja nasleđenog portfolija, što se posebno odnosi na Komercijalnu banku i Poštansku štedionicu“, navela je centralna banka i dodala da su te dve banke čiji je najveći akcionar Vlada Srbije adekvatno kapitalizovane i raspolažu značajnim rezervama likvidnosti na kraju 2016. godine.

  Gubici tih državnih banaka u 2016. godini su, po tumačenju NBS, „rezultat niza loših poslovnih odluka prethodnih njihovih rukovodstava, koja su na tim mestima ostajala nepromenjena dugi niz godina, i čijim nasledjem se sada i država i čitav bankarski sektor baƒve kroz rešavanje problema problematičnih (NPL) kredita, a zbog čega su u krajnjem slučaju i zamenjeni novim upravama“.

  „Sa adekvatnošću kapitala koja višestruko nadmašuje zakonom propisani limit i pokazateljima likvidnosti višestruko većim od zakonskog minimuma, nesporno je obezbedjeno pokriće svih rizika kojima su te banke izložene u poslovanju, obezbedjena sigurnost depozita svih njihovih klijenata i stvoreni uslovi za nastavak sigurnog i stabilnog poslovanja ovih banaka u budućnosti“, ukazala je NBS.

  List Danas objavio je danas da su dve državne banke, Komercijalna i Poštanska štedionica, u 2016. godini imale gubitak od 116 miliona evra.

  Gubitak Komercijalne banke u prošloj godini iznosio je osam milijardi dinara, ili 65 miliona evra, dok je manjak Poštanske štedionice bio je 6,3 milijarde dinara, odnosno 51 milion evra, naveo je Danas.

  Dobit pre oporezivanja ukupnog bankarskog sektora u 2016. godini iznosila je 18,5 milijardi dinara (150 miliona evra).

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE