NBS: Građani više štede, uprkos inflaciji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs

  NBS: Građani više štede, uprkos inflaciji

  Štednja stanovništva u Srbiji nastavila je da raste i tokom 2021. godine uprkos produženoj pandemiji praćenoj eskalacijom globalne energetske krize i inflatornih pritisaka, a štednja u domaćoj valuti se i u takvim okolnostima pokazala isplativijom od devizne, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

  U 2021. godini dinarska štednja je povećana za oko 12 odsto i krajem decembra je iznosila 104,2 milijarde dinara, što je njen novi najviši nivo krajem godine.

  Upotreba dinara u finansijskom sistemu u protekloj godini bila je na najvišem nivou od kada se dinarizacija prati (2008. godine), što je značajan pokazatelj rastućeg poverenja u domaću valutu, istakla je NBS u saopštenju.

  U proteklih devet godina dinarska štednja je povećana gotovo šest puta (rast od 86,3 milijarde dinara). Polovina ukupnog rasta (43,1 milijarde dinara) ostvarena je u poslednje tri godine zahvaljujući, kako je navedeno, održanoj makroekonomskoj stabilnosti koja je preduslov za poverenje građana u domaću valutu.

  Devizna štednja u tom periodu takođe beleži rast, iako relativno (procentualno) nešto umereniji (59,2 odsto) u odnosu na dinarsku štednju, i to sa 8,3 milijardi evra krajem 2012. godine na 12,7 milijardi evra krajem 2021. godine.

  Devizne rezerve su povećane i krajem prošle godine su dostigle 16,5 milijardi evra, uz povećanje rezervi zlata na rekordnih 37,3 tona, navela je centralna banka.

  NBS je dodala da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima spušteno na najniži nivo od početka primene Strategije za rešavanje pitanja problematičnih kredita (od 2015. godine) i krajem godine iznosilo je 3,4 odsto.

  Dinarska štednja isplativija

  Rezultati analize NBS o isplativosti štednje oročene na godinu dana i zanavljane u periodu od devet godina potvrdili su da bi štediša koji je štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara, na kraju perioda oročenja u decembru 2021. godine dobio blizu 36.000 dinara (preko 300 evra) više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

  Štednja u domaćoj valuti pokazala se isplativijom i prilikom oročavanja na godinu dana u čak 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda u poslednjih devet godina.

  Dinarski štediša, koji je od decembra 2020. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara, dobio bi u decembru 2021. oko 1.300 dinara (11 evra) više od štediše koji bi u istom periodu oročio protivvrednost istog iznosa u evrima.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE