Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Bez saglasnosti da Napred razvoj kupi Energoprojekt garant

  arodna banka Srbije (NBS) nije dala saglasnost preduzeću Napred razvoj u vlasništvu Dobroslava Bojovića da preuzme zavisno Energoprojektovo preduzeće Garant jer zahtev nije podnet u roku, rečeno je agenciji Beta u Energoprojektu.

  NBS je naložila Napred razvoju da u roku od tri meseca proda osiguravajuće društvo Garant, jer pre nego što je podneo ponudu za preuzimanje holdinga i tog osiguravajućeg društva nije obezbedio saglasnost NBS.

  Bojović je u Garantu stekao posredno kvalifikovano učešće po osnovu većinskog vlasništva u Energoprojekt holdingu.

  Vlasništvo u Energoprojekt garantu će, kako je obrazložila NBS, morati da bude prepušteno nekom drugom licu koje prethodno dobije saglasnost NBS.

  Bojović je Beti rekao da će postupiti po rešenju NBS i da će prodati Garant.

  Generalni direktor Energoprojekt holdinga Vladimir Milovanović rekao je da ta kompanija zbog predugog trajanja postupka preuzimanja trpi ogromnu štetu jer investitori odustaju od ugovora.

  Dodao je da je ponuda za preuzimanje Energoprojket holdinga i zavisnih društava morala da bude podneta istovremeno, a pre toga su Napred razvoj i povezane firme morali da obezbede saglasnost NBS za preuzimanje Garanta.

  Bojović je prema njegovim rečima prekoračio rok za ponudu koja je morala biti jedinstvena a zatim je počeo da daje pojedinačne ponude za zavisna preduzeća, pa je sutra poslednji rok za ponude za preuzimanje zavisnih firmi Energoproketa, Industrije i Opreme.

  „Mislim da Komisija za hartije od vrednosti treba da sankcioniše Napred razvoj uskraćivanjem prava glasa u Energoprojekt holdingu“, rekao je Milovanović.

  Komisija za hartije od vrednosti odbila je u ponedeljak ponudu Napred razvoja za preuzimanje preostalih 57.839 akcija ili 13,69 odsto zavisnog Energoprojektovog preduzeća Entel, jer kako je navela, elaborat o proceni fer vrednosti akcija tog preduzeća nije urađen prema propisima, ali će Napred razvoj moći da popravi procenu.

  Bojović i povezane firme nedavno su preuzeli većinsko vlasništvo u Enegoprojekt holdingu i bili su obavezni da daju ponudu i zavisnih preduzeća Energoprojekta, Entel, Garant, Industrija i Oprema.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE