Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBG dobija OGROMAN KOMPLEKS: Na mestu IMT-a 5.000 stanova

  Novi stambeno-poslovni kompleks nići će na Novom Beogradu i to na području koje je zauzimala Industrija mašina i traktora (IMT).

  Između ulica Jurija Gagarina i Zemunske na oko 47,8 hektara je planirana izgradnja više od 5.000 stanova, ali i nekoliko predškolskih ustanova, dve osnovne škole, kao i oko 150.000 kvadrata komercijalnih sadržaja, predviđeno je prvom fazom nacrta plana detaljne regulacije koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na javni uvid.

  „Plan se odnosi na područuje šireg industrijskog kompleksa, koji obuhvata i lokaciju ugašene fabrike traktora i fabriku FMO. Prva faza obuhvata prostor između ulica Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, kompleksa Airport City, Zemunske ulice, kompleksa Movem, lesnog odseka, zaštitne zone dalekovoda i planirane saobraćajnice Nova 4, uključujući i samu saobraćajnicu“, navodi se u planu.

  Cilj izrade plana je definisanje namene površina i pravila uređenja i građenja na prostoru bivših fabrika IMT i FMO, kroz sagledavanje prostornih mogućnosti predmetne lokacije, njenog neposrednog i šireg okruženja, tako da se optimalno iskoriste potencijali ovog prostora i omogući efikasno i održivo korišćenje gradskog građevinskog zemljišta.

  Živeće 14.770 stanovnika u 5.093 stanova

  Planom je obuhvaćena površina koja iznosi oko 47,8 ha, a predviđeno je da na ovom prostoru živi 14.770 stanovnika u 5.093 stanova.

  Planom je predviđeno da se BRGP stanovanja sa sadašnjih 6.400 m2 poveća na čak 153.200 m2, dok je u okviru ove zone planira BRGP komercijalnih sadržaja od 17.000 m2. Maksimalna dozvoljena visina venca objekta je 23 m, maksimalna visina venca povučene etaže je 26 m.

  Predviđeno je u okviru mešovitih gradskih centara stanovanje na 478.550 m2 BRGP i 151.638 m2 BRGP komercijalnih sadržaja. Mešoviti gradski centri, podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem. Maksimalna visina venca objekta je 32 m, maksimalna visina venca povučene etaže je 35 m.

  Komercijalni sadržaji

  Komercijalni sadržaji obuhvatiće poslovne komplekse, trgovinu na malo (robne kuće, supermarketi, prodavnice prehrambene, neprehrambene, specijalizovane i mešovite robe, trgovinski centri, diskontni centri), poslovanje (poslovne i finansijske institucije, predstavništva, privredna društva i agencije za pružanje poslovnih, intelektualnih, informatičkih i drugih), ugostiteljstvo i turizam (moteli, hoteli, pansioni, hosteli, restorani, kafei, turističke agencije), komercijalni vidovi sportskih, rekreativnih aktivnosti, zabave, kao i izložbeno-prodajni prostori (saloni automobila, prodaja nameštaja).

  BRGP komercijalnih sadržaja biće smanjen sa postojećih 49.700 m2 na 16.000 m2.

  Brojni pbjekti IMT-a igrađeni su na poručju PDR- i u fazi su rušenja i čišćenja lokacije, zatim objekti megamarketa Roda, tržni centar Ekstra, Dom zdravlja, dečiji vrtić i drugi objekti spratnosti P+2 do P+4.

  Objekti za škole i vrtiće

  Planirane su tri lokacije za objekte predškolskih ustanova maksimalnog kapaciteta 270 korisnika, kao i četiri depandansa predškolskih ustanova. Ukupan planirani kapacitet predškolskih ustanova iznosi 1.160 dece.

  Takođe, planiran je smeštaj učenika osnovno-školskog uzrasta u okviru dva planirana objekta osnovnih škola i to ukupnog kapaciteta od 1.680 učenika (raspoređenih u 56 odeljenja).

  Ono što će biti zadržano je postojeće parterno uređenje-interna saobraćajna mreža, parking i zelenilo.

  Naručilac izrade plana je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, nosilac izrade Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a obrađivač plana Urbanistički zavod Beograda.

  Izvor: BIZLife/Beobuild

  Foto: Urbanistički zavod Beograda

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE