Nazire se kraj "vršljanju" izvršitelja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nazire se kraj “vršljanju” izvršitelja

  Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da radna grupa tog ministarstva radi na izmenama Zakona o obezbeđenju i izvršenju kojima bi trebalo da se ujednači praksa sudova i javnih izvršitelja, ali i uvede e-aukcija.

  Kuburović je za RTS kazala da očekuje da će predlog zakona stići u Skupštinu Srbije u prvoj polovini 2019. godine. Ona je kazala da se zakon menja zbog toga što su uočene nepravilnosti od donošenja aktuelnog zakona 2015. godine.

  Dodala je da se tokom rada radne grupe iskristalisalo dosta novih spornih pitanja koje treba rešiti i da je cilj uklopiti različite interese.

  “Radimo na ujednačavanju sudske prakse zato što smo ustanovili da izvršitelji na područjima različitih apelacija različito postupaju, da sudovi različito postupaju, da je često nejasno šta je to nepravilan akt koji donosi izvršitelj”, rekla je Kuburović.

  Dodala je da je novina u predlogu zakona uvođenje e-aukcije, jer se ustanovilo da kod prodaje nekretnina ima najviše nedostataka i nepravilnosti.

  “Kroz uvođenje e-aukcije, prakse koja postoji i EU, imaćemo transparentan proces, omogućićemo svim zainteresovanima da učestvuju i informacije će biti zaštićene”, rekla je ona.

  Upitana da li postoji mogućnost da zakon onemogući oduzimanje nekretnine zbog duga, Kuburović je odgovorila da se i ta inicijativa razmatra i da veruje da će se naći neko kompromisno rešenje.

  “Ali ono što je bitno da se mora voditi računa o načelu srazemere. U praksi se pokazalo da se prodaju nepokretnosti ali i imovina veće vrednosti od potraživanja tako da je to jedan od razloga zbog koga treba da se preispita i da se na odgovarajući način načelo srazmere zaštiti”, rekla je Kuburović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE