Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Navike, umor

  Osećate se umorno? Doktori ukazali na NAVIKE zbog kojih ste iscrpljeni sledećeg dana

  Ako zateknete da zevate za svojim stolom do podneva ili odlažete ustajanje iz kreveta više puta nego što biste želeli da priznate, možda ćete se zapitati da li postoje načini da poboljšate svoju energiju. Jedan od načina su da promenite svoje navike.

  Prema rečima lekara, biti energičnija osoba može da ima manje veze sa onim što pijete ili jedete, a više sa određenim navikama koje morate da odbacite. Evo najgorih načina na koje možda trošite svoju energiju – i šta da radite umesto toga.

  Najgore navike za nivo energije

  Najgora navika za nivo energije mogla bi da vas iznenadi. Prema dr Meri Valvano, lekaru iz BetterNowMD, to je vaš najveći obrok na kraju dana.

  „Izreka ’doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah’ zapravo je zasnovana na biologiji. Ćelije u našem telu različito metabolišu hranu u zavisnosti od doba dana. Jesti isti obrok u 8 ujutru i  u 18 sati. može da utiče na sposobnost našeg tela da ga koristi za energiju“, rekla je ona.

  Kasni obrok, objasnila je – posebno veoma kasno uveče – može „da umanji nivo šećera u krvi i sposobnost da dobijemo optimalnu energiju iz obroka sledećeg dana“, istakla je Valvano.

  Harvardska dijeta

  Hrana, navike (Unsplash)

  Ako jedete više na početku dana u odnosu na kraj, možda ćete otkriti da ćete imati mnogo više energije tokom dana. To zvuči kao prilično jednostavno rešenje, zar ne?

  Glavni razlog zašto je obilan obrok noću toliko problematičan za nivo energije je to što ometa naš san. Prema Meri, veliki, kasnonoćni obroci nisu u skladu sa prirodnim cirkadijalnim ritmom našeg tela. To otežava kvalitetan odmor.

  Dr Ruvini Vijetilaka, sertifikovani lekar interne medicine u Parsley Health-u, rekao je da će nedovoljno spavanje, posebno nedostatak dubokog sna, nesumnjivo iscrpeti vašu energiju.

  Dakle, ako imate naviku da imate obilnu večeru i ne spavate preporučenih sedam do devet sati po noći (što mnogi odrasli nemaju), to je navika koju morate odmah da prekinete.

  Harvardska dijeta, dug život

  Hrana, navike (Unsplash)

  Druge navike koje nisu sjajne

  Sate da morate da izbegavate velike obroke na kraju dana i da se pobrinete da dovoljno spavate. Ali koje bi druge navike mogle da vam iscrpe nivo energije?

  Ako ste ljubitelj energetskih napitaka, verovatno vam crpe energiju, kazali su stručnjaci. Međutim, druga pića sa kofeinom mogu da pomognu kada je reč o energiji.

  „Konzumiranje kofeina koji se nalazi u čaju, posebno zelenom ili fermentisanom čaju, može pomoći u poboljšanju nivoa energije podržavajući mitohondrije, koje su odgovorne za proizvodnju energije u našim ćelijama“, navela je Valvano.

  A ako živite sedeći način života i konzumirate hranu bogatu šećerom i prerađevine, to definitivno može da doprinese niskom nivou energije.

  „Redovno vežbanje može da pomogne u poboljšanju nivoa energije povećanjem protoka krvi i kiseonika u mozgu i mišićima“, rekla je dr Danijela Kelvas, lekarka u Tenesiju.

  Fitnes klub, fiskalni račun

  Vežbanje, navike (Pixabay)

  Vežbanje i ishrana

  Ciljajte na najmanje 30 minuta vežbanja umerenog intenziteta svakog dana, kao što su brzo hodanje, vožnja bicikla ili plivanje, prenosi Huff Post.

  Što se tiče ishrane, „konzumiranje neprerađene hrane može da pomogne da se obezbedi održiva energija tokom dana“, kazala je Kelvas.

  ,,Usredsredite se na raznovrsno voće, povrće, integralne žitarice i nemasne proteine. Izbegavajte da konzumirate previše šećera i prerađenu hranu, jer to može izazvati pad energije.

  Konačno, hronični stres je veliki razlog za smanjenje nivoa energije, jer je umor poznata nuspojava stresa i emocionalne iscrpljenosti.

  „Vežbajte tehnike upravljanja stresom kao što su meditacija, duboko disanje ili joga da biste smanjili nivo stresa i poboljšali energiju“, predložila je Kelvas.

  radni dan

  Meditacija (Pixabay)

  Kada razgovarati sa svojim doktorom?

  Malo umora tu i tamo verovatno nije razlog za brigu i može se regulisati. Međutim, ako vaš umor traje duže od nedelju ili dve, verovatno bi trebalo da posetite lekara, prema Harvard Health-u. Ovo je posebno tačno ako imate druge simptome kao što su groznica, gubitak apetita ili kratak dah.

  „Niski nivo energije može da bude povezan sa različitim zdravstvenim stanjima, kao što su infekcije, hipotireoza i poremećaji spavanja. Faktori načina života kao što su nedostatak fizičke aktivnosti, loša ishrana i stres takođe mogu da doprinesu niskom nivou energije. Ako konstantno imate nizak nivo energije, možda bi bilo dobro da razgovarate sa lekarom“, zaključila je Kelvas.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE