Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Navala gostiju – SKOČILE CENE privatnog smeštaja u CG

  Veliko interesovanje turista za letovanje na Primorju, popravilo je finansijsku situaciju nakon prošlogodišnjeg zatišja, piše RTCG.

  Ovih dana u Budvi, a i generalno na Primorju, kako ističu, traži se krevet više.

  „Za vlasnike privatnog smještaja je to jedno predivno finansijsko osvježenje, nakon turističke 2020. godine koja im je donijela veliku nulu i koja će ostati samo u ružnom sjećanju kada su finansije u pitanju“, kazao je Pobjedi direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović.

  On smatra da su se vlasnici privatnih smeštaja, usled povećane potražnje, opustili i prilično digli cene u želji za maksimizacijom profita.

  „S druge strane, infrastruktura gradova i te kako trpi. Nepregledne kolone automobila kroz gradove i na ulazu u iste čine da boravak na našem primorju u tim trenucima bude vrlo neprijatan. Da li će to neke od turista odbiti za budući dolazak, vrlo moguće da hoće. Bojim se da su donosioci odluka u prethodnom periodu, kada je urbanizacija primorja u pitanju, i te kako zanemarili činjenicu da postoji ograničenost prostora na plažama i da to zahteva kontrolu i ograničenje ukupnog smeštajnog kapaciteta. Danas, a i u budućnosti, platićemo cijenu te nepromišljenosti“, smatra Golubović, prenosi RTCG.

  On misli da je privatni smeštaj u Crnoj Gori u zadnjih 20 godina doživeo nekontrolisanu ekspanziju.

  „Broj smeštajnih jedinica se značajno povećao čime se kapacitet minimum utrostručio. Strategijom razvoja turizma Crne Gore iz 2008. godine kojom su definisani strateški pravci kretanja do 2020. godine jasno je definisana jedna od mera koja se odnosi na razvoj novih visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta.“

  Prvenstveno se to odnosilo na osnovne tj. primarne turističke kapacitete (hotelski smeštaj), dok se ekspanzija sekundarnih kapaciteta, takozvani privatni smeštaj, trebala znatno usporiti administrativnim instrumentima, barem na Primorju i u drugim područjima turističke koncentracije“, tvrdi Golubović.

  Izvor: CdM

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE