Naučnici POTVRDILI koliko su ZAŠTIĆENI oni koji su preležali koronu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici POTVRDILI koliko su ZAŠTIĆENI oni koji su preležali koronu

  Gotovo sve osobe zaražene koronavirusom razvijaju antitela koja ih od ponovne zaraze štite najmanje šest meseci, pokazali su rezultati većeg britanskog istraživanja, pa se naučnici nadaju da će broj ponovno zaraženih biti manji.

  Organizacija UK Biobank, koja je sprovela novu studiju tvrdi kako rezultati ukazuju na to da se u Velikoj Britaniji postupno povećava udeo osoba s antitelima ili seroprevalencija, koja je na početku istraživanja u maju i junu 2020. iznosila 6,6, odsto, a u novembru i decembru je porasla na 8,8, procenata.

  Takođe je otkriveno da je seroprevalencija SARS-CoVa-2 najčešća u Londonu gde iznosi 12,4 posto, a najniža je u Škotskoj – 5,5 posto.

  Naučnici tvrde da bi rezultati studije, kojom su proučavani stepeni ranije infekcije koronavirusom u celoj Britaniji, kao i koliko su dugo antitela bila prisutna u organizmu zaraženih osoba, mogli ukazivati na to da će slučajevi ponovne infekcije biti sve ređi.

  “Velika većina obolelih ima antitela koja se u organizmu mogu otkriti najmanje šest meseci nakon zaraze koronavirusom”, rekla je Naomi Alen, profesorka i glavna naučenica organizacije UK Biobank, koja je sprovela istraživanje.

  Ono je pokazalo da čak 99 odsto ispitanika ima antitela i tri meseca nakon zaraze koronavirusom, a nakon još pola godine to je bio slučaj kod njih 88 odsto.

  “Premda još ne možemo sa sigurnošću tvrditi da to utiče na imunitet, rezultati istraživanja ukazuju na to da postoji zaštita najmanje šest meseci nakon zaraze”, rekla je Alen.

  Dodala je da se rezultati studije poklapaju s rezultatima ostalih studija u Velikoj Britaniji i na Islandu, koje su otkrile da antitela od ponovne zaraze mogu zaštititi one koji su bolest preboleli i nekoliko meseci.

  Istraživanje britanskih naučnika, čiji su rezultati objavljeni prošlog meseca, pokazalo je da zaštita od ponovne zaraze traje najmanje pet meseci, ali da oni i dalje mogu biti rezervoari virusa.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE