Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici „minirali“ LED svetlo: Manje štednje, više štete

  Zemlja je sve više zagađenja veštačkom svetlošću, a taj fenomen pogoršava nova tehnologija proizvodnje sijalica sa svetlećom diodom (LED), pokazuje analiza satelitskog posmatranja koja potvrđuje rast svetlosnog zagađenja što deluje na ljudsko zdravlje, životinje i biljke.

  Naučnici čiji su radovi objavljeni u časopisu „Science Advances“, utvrdili su da se od 2012. do 2016. osvetljenost planete povećavala, i po količini i po jačini, oko 2 posto na godinu.

  Zagađenje veštačkom svetlošću događalo se gotovo svuda na Zemlji, upozorio je glavni autor studije Kristofer Kiba, iz instituta GFZ za geofizičko istraživanje u Potsdamu u Nemačkoj.

  Ova studija je među prvima koje iz svemira ispituju efekte prelaza na LED sijalice koje troše puno manje električne energije.

  Rezultat je pokazao da su uštede zahvaljujući toj novoj tehnologiji puno manje od očekivanih.

  Budući da LED sijalice proizvode istu količinu svetlosti s puno manje električne energije, stručnjaci su mislili da će se troškovi za javnu rasvetu u gradovima smanjiti. Ali naučnici su zaključili da se ušteđen novac ulagao u postavljanje većeg broja spoljnih rasvetnih tela.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • abraxas

   Ne shvatam kako je to štetno. U najgoru ruku gradovi su bolje osvetljeni za iste pare ili za istu količinu električne energije, što može da smanji kriminal i spasi brojne živote. Ušteda korišćenjem LED je velika. Jedna LED sijalica koja daje svetla kao i 60W normalna sijalica, troši samo 12W, što je ušteda od 80%. Ako se godišnji rast osvetljenosti beleži kao 2% rast, ušteda energije je i dalje ogromna. Šta je to "svetlosno onečišćenje"? Kako to štetno deluje na biljke, životinje i ljude? Malo vam je članak "nedorečen", pa sam otišao na "izvornu" stranicu da nađem objašnjenje i video ovo: "Zbog svetlosnog onečišćenja u kojemu živi više od 80 posto čovečanstva, trećina stanovnika Zemlje neće nikad videti Mlečnu stazu." (???) To je ta "strašna" posledica "onečišćenja"?!

  • Petar

   Ovo što ste prepisali sa jednog hrvatskog sajta je čista glupost. Koji god inženjer da pročita ovo smejaće Vam se.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE