Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NASA predstavila SVEMIRSKO ODELO koje će astronauti nositi na Mesecu 2025. (FOTO)

  Povratak čovečanstva na Mesec se bliži, a sada je NASA predstavila svemirsko odelo koja će astronauti nositi na površini.

  NASA i privatna svemirska kompanija Axiom Space predstavili su svemirska odela koja će budući astronauti u okviru misije povratka ljudi na Mesec, poznatije kao Artemis misija, nositi na površini Zemljinog satelita.

  U septembru prošle godine, NASA je najavila da je odabrala Axiom Space kompaniju da dizajnira i izradi svemirska odela za Artemis astronaute, a sada su u Svemirskom centru Hjuston zajednični predstavili kako će nova odela, nazvana AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit), izgledati.

  This photo provided by NASA shows a prototype of the suit that moonwalkers will wear when they step onto the lunar surface during a media event at Space Center Houston on Wednesday, March 15, 2023. (NASA via AP)

  Važno je napomenuti da odelo predstavljeno na premijeri nema istu boju koju će nositi astronauti tokom boravka na Mesecu. Prikazano rešenje koristi crnu, narandžastu i plavu – boje Axiom Space brenda – dok će astronauti dobiti AxEMU u beloj boji, koja reflektuje sunčevu svetlost.

  Novo odelo je napravljeno da izdrži ekstremne uslove tokom produženih misija na južnom polu Meseca u okviru Artemis 3 misije. Ova lokacija je odabrana jer je bogata podzemnim ledom, koji će moći da se eksploatiše za potrebe snabdevanja kiseonikom, vodom, ali i koji se može preraditi u raketno gorivo.

  Neverovatno, ali NASA nije unapredila dizajn svojih svemirskih odela još od modela (EMU) koji su dizajnirani za Spejs Šatl, i koji se i dalje koriste za svemirske šetnje. U poređenju sa tim odelima, AxEMU poseduje više šarki, što ovo svemirsko odelo čini mobilnijim i fleksibilnijim, i boljim izborom za operacije na Mesecu.

  Axiom Space (AP Photo/David J. Phillip)

  „Dizajniranjem naprednog svemirskog odela, koje će omogućiti astronautima da bezbedno i efikasno rade na Mesecu, nastavljamo NASA-ino nasleđe“, rekao je Majkl Sufredini, predsednik i izvršni direktor kompanije Axiom Space. „Axiom-ovo Artemis 3 svemirsko odelo je spremno da odgovori na kompleksne izazove lunarnog južnog pola i pomogne u razumevanju Meseca u cilju uspostavljanja dugotrajnog boravka“.

  Artemis 1 misija je, uprkos brojnim odlaganjima, uspešno obavljena. Sledi Artemis 2, koja će sledeće godine poslati astronaute na put oko Meseca, a NASA se nada da će 2025. godine uspeti da lansira Artemis 3, koja će označiti povratak čovečanstva na lunarnu površinu, prvi put od 1972. godine, odnosno Apolo 17 misije, prenosi SmartLife.

  Axiom Space (AP Photo/David J. Phillip)

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE