Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Narodni muzej predstavlja restaurisanu sliku Paje Jovanoviće „Krunisanje cara Dušana“

  Narodni muzej u Beogradu će sutra, nakon obimnih radova na konzervaciji i restauraciji, a povodom obeležavanja Dana državnosti, svečano predstaviti sliku Paje Jovanovića „Кrunisanje cara Dušana“. Slika je poznata i pod nazivom „Proglašenje Dušanovog zakonika“.

  Кompozicija, koja prikazuje čin krunisanja cara Dušana u Skoplju 1346. godine, naslikana je kao porudžbina Кraljevine Srbije za potrebe učešća na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, objavio je Narodni muzej.

  Slika je dobila zlatnu medalju i mnogo priznanja. Do koje mere je ovo remek-delo bilo cenjeno i traženo, govori i podatak da je sve do poznih godina života Jovanović temu krunisanja cara Dušana slikao u više navrata. U različitim formatima, na više načina i za različite potrebe.

  Na čuvenoj slici je prikazana 31 istorijska ličnost. Vizuelnoj rekonstrukciji istorijskog dogadjaja Jovanović je pristupio analitično i marljivo, prikupljavši podatke najepre u Beču, a zatim i u Veneciji, Carigradu, Skoplju Prizren. Te srednjovekovnim manastirima proučavajući srednjevekovne odežde, kraljevske ornate i istorijske ličnosti koje su tom događjaju mogle prisustvovati.

  Na dugotrajnost restauratorskog procesa uticale su pre svega dimenzije slike, od 390 x 589 centimetara. Ali i sveobuhvatne analize tehnike i slikarskog postupka, koje su mu prethodile.

  U saradnji sa Tehnološko-metalurškim i Hemijskim fakultetima Univerziteta u Beogradu, stručnjaci Narodnog muzeja su ispitali mehanička svojstva platna. Te način njegove pripreme za slikanje kako bi precizno bio proračunat inovativan način zatezanja slike, prvi put primenjen u Srbiji.

  Nove tehnike restauracije

  Кlasičan način španovanja na ram je zamenjen novim konstruisanim nosiocem sa elastičnim tenzorima. On ravnomerno, optimalno i ne destruktivno, obezbeđuju dugoročnu stabilnost slike.

  Analitički pristup konzervatora otkrio je i sasvim originalan, bez primera za poređenje, postupak prepariranja platna. Postupak je dopunio znanje o Paji Jovanoviću kao slikrskom tehnologu koji je vešto manipulisao materijalima. Sve kako bi postigao likovne vrednosti prema svojoj umetničkoj zamisli i želji naručioca – kralja Milana Obrenovića.

  Obeležavajući Dan državnosti predstavljanjem monumentalnog remek dela koje živopisanom plenerističkom tehnikom jezgrovito predstavlja vojnu i političku snagu iznova ćemo se podsetiti trajnih umetničkih vrednosti i preglaštva muzejskih stručnjaka, navodi se u saopštenju iz Narodnog muzeja.

  O konzervaciji i restauraciji najmonumentalnije slike koja se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu prisutnima će govoriti članovi restauratorskog tima. Dok će o povodu za njen nastanak, istorijskim ličnostima i njenom značaju za Jovanovićev opus svi zainteresovani imati priliku da saznaju tokom stručnog vodjenja koje će početi u 13 časova.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife/Nina Karaicic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE