Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vijetnam, napristupačnije zemlje

  Najpristupačnije zemlje za iseljenike u 2024. godini

  Preseljenje u strane zemlje može da izgleda kao san. Kada odlučujete da li ćete se preseliti u inostranstvo, jedan od najbitnijih faktora koji treba uzeti u obzir su lične finansije.

  Četvrtu godinu zaredom, Vijetnam je najpristupačnija zemlja na svetu za iseljenike. Prema studiji InterNations iz 2024,  zauzeo je prvo mesto od 53 destinacije kada je reč o ličnim finansijama.

  Od 53 mesta, došao je na 40. mesto po kvalitetu života, 29. po osnovnim stvarima za strance kao što su digitalni život, stanovanje i jezik, a rangiran je na 14. za rad u inostranstvu sa razmatranjima kao što su izgledi za karijeru, plata i sigurnost posla.

  Više od 12.000 iseljenika sa 174 teritorije učestvovalo je u širem istraživanju Expat Insider 2024 koje je dalo uvide uključujući najbolja i najgora mesta za život, kvalitet života, rad u inostranstvu i lične finansije.

  Za Indeks ličnih finansija, InterNations je tražio od ispitanika da rangiraju svoje lično zadovoljstvo u tri oblasti: troškovi života, zadovoljstvo finansijskom situacijom i da li je raspoloživi prihod domaćinstva dovoljan za udoban život.

  Ovi podaci su korišćeni za sastavljanje izveštaja koji je uglavnom ostao nepromenjen u odnosu na prošlu godinu, sa izuzetkom novog učesnika na listi: Brazila (9.) koji je zamenio Maleziju, koja je pala sa 5. u 2023. na 11. mesto ove godine.

  Indija, najpristupačnije zemlje

  Indija, najpristupačnije zemlje (Pixabay)

  Evo 10 najboljih destinacija za koje iseljenici kažu da su najbolje za njihove lične finansije:

  Vijetnam
  Kolumbija
  Indonezija
  Panama
  Filipini
  Indija
  Meksiko
  Tajland
  Brazil
  Kina

  Azijske zemlje dominirale su na ovogodišnjoj listi, zauzevši šest od prvih 10 pozicija. Jugoistočna Azija se posebno istakla sa Vijetnamom, Indonezijom, Filipinima i Tajlandom koji su se svrstali u prvih 10.

  „Stanovanje je veliki plus u sve četiri zemlje: Tajland je na 1. mestu, Vijetnam na 2. mestu, Filipini na 5. i Indonezija na 8. Većina iseljenika je saglasno da je lako pronaći smeštaj i da su zadovoljni koliko je to pristupačno“, rekla je Katrin Čudoba, direktor marketinga za InterNations, za CNBC Make It.

  Od anketiranih iseljenika koji žive u Vijetnamu, 86 odsto ocenjuje troškove života kao povoljne – to je više nego dvostruko više od globalnog proseka od 40 odsto, a 65 odsto ispitanika u zemlji kaže da je zadovoljno svojom finansijskom situacijom u poređenju sa 54 odsto na globalnom nivou, prema izveštaju.

  Osim toga, 68 odsto ispitanika kaže da je njihov raspoloživi prihod u domaćinstvu više nego dovoljan za lagodan život, u poređenju sa 41 odsto na globalnom nivou, pokazalo je istraživanje.

  ,,Život ovde je za mene bez stresa, to je divna promena u odnosu na moj poslovni život, koji je bio veoma naporan i užurban“, rekao je britanski iseljenik koji živi u Vijetnamu.

  Vijetnam, zemlje

  Vijetnam, zemlje (Unsplash)

  Posao i život

  Ne samo da su troškovi života niski, iseljenici su obično više plaćeni u Vijetnamu.

  „Blizu dvostrukog globalnog proseka izveštavaju o bruto godišnjem prihodu od 150 hiljada dolara ili više (19 odsto naspram 10 odssto na globalnom nivou)“, navodi InterNations.

  Osim toga, opšte zadovoljstvo poslom je takođe veoma visoko među iseljenicima u zemlji. Vijetnam je skočio sa 24. pozicije prošle godine na treću 2024. za ovaj faktor, koji je deo potkategorije „Radna kultura i zadovoljstvo“, rekao je Čudoba.

  Generalno, „ravnoteža između posla i privatnog života nadmašuje napredovanje u karijeri“ u Vijetnamu, navodi se u izveštaju. Značajno je da manje od polovine (46 odsto) iseljenog stanovništva u zemlji radi puno radno vreme, u poređenju sa globalnim prosekom od 57 odsto. Otprilike svaki peti iseljenik (21 odsto) radi na pola radnog vremena, a oko 18 odsto iseljenika je u penziji.

  Najbolje zemlje za iseljenike

  Pored merenja zadovoljstva iseljenika ličnim finansijama, studija InterNations Ekpat Insider je takođe prikupila podatke o tome koje su sveukupno najbolje destinacije za iseljenike širom sveta.

  Ova šira lista istražuje kako se iseljenici osećaju u drugim aspektima života u inostranstvu, na osnovu 5 indeksa: opšta sreća, kvalitet života, lakoća nastanjivanja, rad u inostranstvu i njihov indeks „osnova iseljenika“, koji se zasniva na administraciji, stanovanju, digitalnom životu i jeziku.

  Od 53 globalne destinacije, četiri azijske zemlje su se našle na listi 10 najboljih ove godine: Indonezija (3.), Tajland (6.), Vijetnam (8.) i Filipini (9.).

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE