Napokon raspisan poziv za gradnju niškog akva-parka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Napokon raspisan poziv za gradnju niškog akva-parka

  Posle skoro decenije od kada su objavljivani prvi pozivi za prodaju zemljišta na Loznom kalemu za gradnju akva-parka, raspisan je javni poziv za investitore koji bi da grade ovaj sadržaj kod Niške Banje.

  Kakav će biti epilog novog pokušaja da se nađe graditelj vodenog parka u Nišu, znaće se 10. decembra, do kada se prikupljaju ponude. Kako kažu iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP), javni poziv za otuđenje zemljišta po početnoj ceni od jednog dinara, otvoren je od 8. novembra.

  Ostaje da se vidi hoće li se javiti crnogorska firma Aquaterra solutions, sa kojom je Grad Niš pre dve godine potpisao memorandum o razumevanju, a na osnovu koga su i određeni uslovi pod kojima se zemljište ustupa.

  Interesovanje da gradi bazene i tobogane na Loznom kalemu izrazila je i firma Italnis sa kojom je 2013. godine bio raskinut ugovor o gradnji zbog neispunjavanja ugovornih obaveza.

  Međutim, pre samo dva meseca od gradskog većnika Mihajla Zdravkovića čulo se da u tom trenutku nije bilo zainteresovanih za ovaj projekat, jer je crnogorska firma odustala zbog drugih investicija.

  Iz KLERP kažu da ponude stižu Sekretarijatu za imovinu, te da će do 10. decembra biti poznato ima li i dalje interesenata koji bi gradili akva-park.

  Uslovi koje treba da ispune zainteresovani graditelji

  Iako je početna cena zemljišta jedan dinar, investitor je u obavezi da uplati oko 9,5 miliona dinara depozita, navodi se u pozivu. To je 20% od tržišne vrednosti parcela, koje su procenjene na 47,7 miliona dinara.

  Njegove dužnosti su da u roku od tri godine izgradi akva-park na više od 9.000 kvadrata, sa najmanje sedam bazena sa toboganima u otvorenom i zatvorenom delu, sadržajima za decu i spa kompleksom.

  Prema elaboratu koje je odobrila Vlada Srbije, budući graditelj bio bi obavezan da zaposli najmanje 40 radnika za stalno, a tokom leta još 80 na određeno, kao i da uloži najmanje devet miliona evra.

  Grad traži i bankarske garancije u visini tržišne vrednosti zemljišta. Ako ovaj postupak ne uspe, navodi se u pozivu, oglašavanje može da se ponovi 15 dana od neuspelog otvaranja ponuda, o čemu rešenje donosi gradonačelnik.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE