Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „NANJUŠILI“ BIZNIS: Stranci bi i da nam gaje decu

  Predstavnici jednog privatnog lanca predškolskih ustanova iz zemlje Evropske unije zainteresovani su da grade više desetina takvih u Beogradu.

  Sličnih inicijativa ima i iz Rusije. Ipak, ovakvom pristupu rešavanja problema sa nedostatkom obdaništa protivi se Udruženje privatnih vrtića Beograd.

  Interesovanje inostranih kompanija koje se bave ovim poslom za ulaganje kod nas postoji, a kako je istakao gradski menadžer Goran Vesić, trenutno su u pregovorima sa njima.

  Osim gradnje novih, problem sa nedostatkom mesta u vrtićima biće rešen i prenamenom postojećih objekata. Namera Grada je da se iskoristi deo kredita od 50 miliona evra, namenjenog za adaptaciju objekata u obdaništa.

  Trenutno oko 8.500 mališana čeka mesto za obdanište. Od toga je njih oko 5.000 prioritet.

  Sa Udruženjem privatnih vrtića u Beogradu već su kontaktirali predstavnici jedne francuske korporacije, ali saradnja nije ostvarena. Ipak, oni ne vide razlog zbog kojeg bi stranci imali prednost nad domaćim investitorima.

  Raspitivali su se kako kod nas funkcioniše biznis sa privatnim obdaništima i hteli su da nam ponude saradnju, kaže Slavijana Filipović, predsednica ovog udruženja.

  Kada su čuli koliko je cena niska, nije im odgovaralo. Ipak, naše udruženje protivi se dolasku stranih kompanija, jer će sredstva iz budžeta dobiti stranci da grade kod nas. A našim ljudima koji su zainteresovani za otvaranje vrtića ne mogu da se odobre kreditiranja.

  Osim što se protive dolasku inostranog lanca, iz Udruženja smatraju da im se nepotrebno nameću i njihovi programi. Serviraju nam strane programe, a mi smo na taj način radili pre 20 godina. U zatvorenim prostorijama prave parkove sa zelenilom umesto da deca vreme provode na pravim igralištima, kaže Filipović.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE