Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  eps

  Nakon protesta radnika EPS-a doneta odluka o POVEĆANJU PLATA za 6%

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je doneta načelna odluka o povećanju plate radnicima u energetskom sektoru u visini od šest odsto.

  Sindikalna organizacija EPS „Kolubara“ održala je jednočasovni štrajk upozorenja na kopu „Tamnava Istok“, sa kog je na kratko blokiran odvoz uglja u Termoelektranu Nikola Tesla u Obrenovcu (TENT). Rudari traže veće plate i dostojanstven život, a predsednik sindikata Radoslav Krsmanović rekao je da je za 11 sati dogovoren sastanak u Vladi Srbije s premijerkom Anom Brnabić.

  „Radnici znaju – i sindikati da je Vlada donela odluku da svim preduzećima u energetskom sektoru poveća platu, a to treba da se sprovede kroz usvajanje Plana poslovanja koje očekujem da bude danas na Vladi. Videćemo kakvu će odluku Vlada doneti. Ali načelna odluka o povećanju plate radnicima u visini od šest odsto za sada je doneta, i sa drugim gasnim kompanijama smo to završili, takođe sa Elektromrežama Srbije (EMS). Ja očekujem da će to neometano proći. Vlada poštuje rad svih zaposlenih u energetskom sektoru i moramo da računamo na njih i za proizvodnju u energetskom sektoru i za tranziciju koja je pred nama u tom smislu“, navela je ministarka.

  Dubravka Đedović

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Emilija Jovanovic)

  Misli da će doći do“ adekvatnog rešenja“ i računa na razumevanje i saradnju svih zaposlenih.

  Upitana kada EPS dobiti prvog čoveka, Đedovićeva je rekla da prate reformski proces…

  „Znamo da nam je to zadatak – pre svega zbog nas i zbog međunarodnih ugovora i sporazuma. I sa konsultantima radimo na tome. Prvo što treba da se desi je pravna promena EPS-a, a onda i time – i za druge kompanije – da idemo u profesionalizaciju menadžmenta, aktivno radimo na tome i kada budemo imali više infromacija, obavestićemo vas o tome“, navela je ona.

  Radnici traže 12%

  Predsednik Sindikata Rudarskog basena „Kolubara“ Radosav Krsmanović rekao je danas da će tražiti od Vlade Srbije veće povećanje zarada od 12 odsto. On je, posle razgovora predstavnika tog sindikata sa premijerkom, rekao da će Vlada odobriti danas povećanje zarada od šest odsto, ali da sindikat traži da rast zarada bude u skladu sa projektovanom inflacijom koja je prošle godine bila veća od 12 odsto.

  „Sa Brnabić smo dogovorili da se naš zahtev razmotri u Ministarstvu finansija i da nastavimo pregovore sledeće nedelje, a da u međuvremenu ne organizujemo proteste“, rekao je Krsmanović.

  Dodao je da je zajednički zaključak da se poveća proizvodnja uglja u „Kolubari“ za nekoliko procenata kao i da se povećaju ulaganja i nabave novi bageri.

  Taj sindikat jutros je u „Kolubari“ organizovao protest upozorenja sa zahtevom da se povećaju zarade koje nisu korigovane oko tri godine. U planu je bila i blokada isporuke uglja termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, ali su odsutali na poziv Brnabić.

  Izvor: N1/Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE