Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveći ŠTRAJK HOLIVUDA od 60ih: Šta su zahtevi glumaca?

  Holivudski glumci pridružili su se štrajku scenarista, što je najveći zastoj u američkoj industriji filma od 1960. godine.

  U ponoć je svoj rad zaustavilo oko 160.000 filmskih radnika u Los Anđelesu, što je dovelo do zastoja u većini televizijskih i filmskih produkcija.

  Udruženje televizijskih glumaca traži od striming giganata da prihvate ravnopravniju raspodelu profita i bolje uslove rada. Takođe traže da se glumci zaštite od zloupotreba od strane digitalnih replika. Sindikat traži i garancije da veštačka inteligencija (AI) i kompjuterstki stvoreni likovi i glasovi neće biti korišćeni da zamene glumce.

  Veliki studiji su ponudili predlog koji bi trebalo da zaštiti „digitalnu sličnost“ glumaca i podrazumeva saglasnost izvođača kada se koriste digitalne replike ili se prave izmene lika.

  Picketers gather outside Paramount Pictures during a Writers Guild rally on Thursday, July 13, 2023, in Los Angeles (AP Photo/Mark J. Terrill)

  Sindikat filmskih i televizijskih producenata je ovu ponudu odbio. Isto je uradilo i Udruženje glumaca, navodeći da je ponuda neprihvatljiva.

  „Oni predlažu da naši epizodni glumci i statisti budu skenirani, plaćeni za jedan radni dan, a da kompanija taj sken njihovog lika koristi zauvek. Ako mislite da je to predlog, razmislite ponovo“, poručeno je iz Udruženja glumaca.

  Veći honorari i naknade za repriziranje

  Glumci od striming servisa zahtevaju i veće honorare, kao i naknade za repriziranje filmova i serija u kojima su glumili. U štrajku učestvuju desetine hiljada glumaca, koje primaju značajno manje honorare od svojih kolega sa A liste, prenosi BBC.

  „Prema starom modelu, oni dobijaju naknade za repriziranja u zavisnosti od uspeha. Po novom modelu, glumci ne znaju šta se dešava posle snimanja, zato što striming servisi to ne dele“, kazala je Kim Masters, urednica Holivud Reportera.

  Justine Bateman, right, speaks outside Netflix during a Writers Guild rally as a strike by The Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists is announced on Thursday, July 13, 2023, in Los Angeles (AP Photo/Mark J. Terrill)

  Tokom trajanja štrajka glumci neće moći da se pojavljuju na snimanjima, niti da promovišu filmove i serije koji su već snimljeni.

  Vetar u leđa štrajku i veliki medijski odjek dali su glumci Kilijan Marfi, Met Dejmon i Emili Blant koji su u četvrtak u Londonu napustili premijeru novog filma Kristofera Nolana „Openhajmer“.

  Više poznatih glumaca je putem Instagrama podržalo štrajk, uključujući Boba Odenkirka, zvezdu serije „Seks i grad“ Sintiju Nikson i holivudsku veteranku Džejmi Li Kertis. Protest štrajkača je najavljen za petak ujutro po lokalnom vremenu ispred centrale Netfliksa u Kaliforniji, a potom će se preseliti do Paramaunta, Vorner Brosa i Diznija, prenosi N1.

  Netfliks

  Netflix (Unsplash)

  Što se tiče filmova i serija koji su usred snimanja, štrajk znači da će najveći deo posla biti nemoguć. Čak i kada su u pitanju projekti koji su već snimljeni, glumci neće moći da ponove scene koje je potrebno popraviti i završe posao koji predstoji posle snimanja.

  Holivudske zvezde neće moći da promovišu nove filmove koji će se pojaviti u bioskopima, a veliki događaji poput dodele nagrada EMI ili Komik-Kon najverovatnije će biti odloženi.

  U Holivudu se pored štrajka glumaca održava još jedan štrajk. Oko 11.500 hiljada članova Udruženja scenarista zahteva veće plate i uslove rada.

  Dupli štrajk u Holivudu je prvi od 1960. godine, kada je Udruženje glumaca predvodio Ronald Regan, mnogo pre nego što je postao predsednik SAD. Poslednji štrajk glumaca desio se 1980.

  Izvor: BIZlife/BBC

  Foto: Beta/AP/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE