Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  rublja

  Najveće američke banke zaradile šest milijardi dolara u trgovini rubljama

  Najveće američke banke, uključujući Goldman saks, Siti group i Dži-Pi Morgan zaradile su ukupno šest milijardi dolara u trgovini rubljama tokom prošle godine, pokazuju podaci finansijske analitičke kompanije Vali analitiks.

  Blumberg je opisao šemu kako su američke banke obilato zarađivale na valutnim razlikama u trgovini ruskom rubljom.

  Na primer, trgovac u Kazahstanu 20. maja 2022. godine mogao je da kupi deset miliona dolara od ruske banke po kursu od 59 rubalja za dolar. Tome se doda marža od jedne rublje i onda se to proda kolegama na Volstritu za brzi profit od 169.000 dolara.

  Tada trgovac sa Volstrita to preproda međunarodnom klijentu po ofšor ceni od 61,5 rubalja po dolaru, što bi moglo da donese oko 250.000 dolara zarade, piše Blumberg.

  U ovom poslovima učestvovale su banke iz Kazahstana i Jermenije koje su trgovale sa tržištima u prijateljskim zemljama sa Rusijom. Među bankama pominju se Halik banka (zaradila 373 miliona dolara u deviznim transakcijama sa rubljom 2022.), Jusan banka (iznos nije naveden), Kaspi (77 miliona dolara), Ameriabank (106,7 miliona dolara).

  Iz Rusije tokom 2022. u inostranstvo poslato oko 43 milijarde dolara

  Blumberg navodi da su u ove posle bile uključene i banke koje posluju u Rusiji. Predstavnici banke odbili su da komentarišu ove navode, navodi anonimni izvor na koga se poziva Blumberg.

  Strane kompanije i investitori koji su napustili Rusiju nakon početka specijalne operacije „očajnički su pokušavali da zamene svoje rublje za dolare“, što je trgovcima valutama omogućilo laku zaradu.

  Kupovali su dolare po sniženoj ceni, a zatim ih prodavali kupcima uz visoku cenu. Nemoguće je tačno reći koliki je deo ovog prihoda došao od banaka na Volstritu.

  Iz Rusije je tokom 2022. godine u inostranstvo poslato oko 43 milijarde dolara, „većina novca je otišla na bankovne račune u susednim zemljama, uključujući Kazahstan, Jermeniju, Gruziju i Azerbejdžan“.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE