Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pravilo

  Najveća japanska investicija u Srbiji: Počela izgradnja fabrike Tojo Tajers

  U Inđiji je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju japanske fabrike za proizvodnju guma Tojo Tajers, a vrednost investicije je 382 miliona evra.

  Planirano je da izgradnja fabrike bude završena do aprila 2022. godine i u njoj će raditi 560 radnika.

  Svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je ovo najveća japanska investicija u Srbiji, kao i da su pregovori trajali oko tri i po godine.

  „U maju 2017. počeli smo pregovore, 3 i po godine traju ovi razgovori i pregovori da biste jednog ovakvog giganta kakav je Tojo tajers doveli u Srbiju, da biste imali ovako važnu investiciju. Izvoz Tojo tajrsa će biti na nivou od 240 miliona evra, to su ogromni podsticaji za razvoj srpske ekonomije. Mi očekujemo dolazak i novih japanskih kompanija“, rekao je Vučić.

  Istakao je da će klijenti fabrike u Srbiji biti kompanije kao što su Micubiši, Audi, Folksvagen i Porše, kao i da izgradnja fabrike donosi najmodernije tehnologije, novi pristup i veliku pobedu Srbiji.

  Vučić je kazao da tokom pandemije nije lako dovesti investitore, ali da je Srbija u tome uspela, kao i da se u konkurenciji za Tojo tajers izborila sa Poljskom.

  „Nije lako tokom pandemije dovoditi investitore, nije ni jednostavno razgovarati sa ljudima, a mi danas usred trećeg talasa kada je verovatno najteže uspevamo da postavimo kamen temeljac za Tojo tajers kompaniju. Imali smo za konkurenciju Poljsku i Gdanjsk. Ljudi bi rekli vi ste izgubljeni u toj konkurenciji, to je zemlja EU, to je grad koji ima svaku vrstu infrasktrukture, gde je sve lakše, to je i velika luka u Poljskoj i teško da mi možemo da se poredimo sa njima. Ali smo uspeli upravo zahvaljujući uslovima koje Srbija daje, zato što smo gladni investicija, zahvaljujući tome što gledamo u budućnost i radimo na reindustrijalizaciji“, rekao je Vučić.

  Uživo iz Osake u Japanu putem video poziva obratio se i predsednik i generalni direktor Tojo tajer, Takaši Šimicu koji je rekao da će kompanija u budućoj fabrici u Inđiji koristiti najnoviju proizvodnu tehnologiju, da će se u njoj proizvoditi najkvalitetniji proizvodi, po konkurentnoj ceni i na energetski efikasan način.

  „Mnogi od obih proizvoda će biti osmišljeni i kreirani u našem novom Centru za istraživanje i razvoj u Nemačkoj. Naš budući cilj jeste da proizvodimo gume koje će u potpunosti biti kreirane u Evropi. Ovo je u skladu sa Tojo filozofijom koja podrazumeva promovisanje lokalnog privrednog rasta, otvaranjem novih radnih mesta u proizvodnji uz smanjenje ugljeničnog otiska uz pomoć novih tehnologija“, rekao je Šimicu i istakao da će se u Tojo tajers fabrici u Inđiji godišnje proizvoditi pet miliona guma.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE