Najtopliji jul u 140 godina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najtopliji jul u 140 godina

  Mesec jul bio je najtopliji mesec u 140 godina otkako je Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) beleži podatke o globalnoj temperaturi, saopštila je ta američka vladina agencija.

  Prosečna temperatura u julu širom globalnih kopnenih površina i okeana bila je 0,95 Celzijusa iznad proseka 20. veka, od 15,8 Celzijusa i najviša otkad je NOAA počela da vodi evidenciju 1880. godine.

  Najznačajnija odstupanja od temperaturnog proseka zabeležena su na Aljasci, u srednjoj Evropi, severnim i jugozapadnim delovima Azije i u delovima Afrike i Australije, navodi NOAA.

  Temperature u tim regionima u julu su bile oko dva Celzijusovih stepeni iznad proseka 1981-2010. ili više.

  Podaci takođe pokazuju da je devet od 10 najtoplijih meseci jula zabeleženo od 2005. godine, a poslednjih pet je bilo pet najtoplijih. Juli 1998. godine bio je jedini jul u prošlom veku među 10 najtoplijih zabeležnih.

  Globalna prosečna temperatura kopnene površine bila je 1,23 Celzijusa iznad proseka 20. veka od 14,3 Celzijusa i druga najviša temperatura u julu u 140 godina.

  Podaci su u skladu s već objavljenim procenama Svetske meteorološke organizacije, a prikupili su ih NOAA Nacionalni centri za podatke o okolini.

  U Evropi izmerena NAJVIŠA TEMPERATURA otkad postoje merenja

  Izvor: N1

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE