Najskuplje sponzorstvo u svetu sporta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najskuplje sponzorstvo u svetu sporta

  Legendarni košarkaš Majkl Džordan zaradio je više od 1,3 milijarde dolara od sponzorstva sa kompanijom Najki, prenosi Forbs.

  Saradnja “letećeg visočanstva” i sportske kompanije donela je uspeh na obe strane, a zanimljivo je da je sve moglo biti veoma drugačije.

  Dokumentarni serijal “Poslednji ples” koji se vrti oko poslednje sezone Majkla Džordana u Čikago bulsima otkrila je mnogo zanimljivih detalja vezanih za možda i najboljeg igrača u istoriji košarke.

  Jedna od stvari koja se pominje u poslednjim epizodama jeste Džordanov status ikone i van terena, kao i najpoznatiji i najunosniji sponzorski ugovori.

  Džordan je sa Najkijem 1984. potpisao ugovor koji je doneo ogromne benefite na obe strane.

  Kako navodi Forbs, košarkaš je do sada zaradio više od 1,3 milijarde dolara od sportske kompanije, čime ta saradnja važi za najskuplje sponzorstvo koje ima neko iz sveta sporta.

  Sa druge strane, Džordan je postao sinonim Najkija i pomogao da se ta kompanija probije iz senke Adidasa, Konversa i Riboka i postane apsolutni lider na svetskom tržištu.

  A moglo je sve da bude drugačije

  Posebnu pažnju Džordan i Najki privukli su čuvenim “zabranjenim” patikama.

  Prva linija patika koje je stvorio Majkl bile su zabranjene u NBA ligi, jer im se boja nije poklapala sa pravilima lige. Najki je platio kaznu, a situaciju, dobrim marketingom, okrenuo u svoju korist.

  Nakon čuvene reklame u kojoj Džordan izgovara “Najki je 15. oktobra napravio revolucionarnu košarkašku patiku, da bi je NBA tri dana kasnije izbacio iz upotrebe. Srećom, NBA ne može da zabrani vama da je nosite”.

  U prvih 12 meseci prodaje čuvenih “zabranjenih” patika, zarada je bila više od 100 miliona dolara.

  Danas, Džordan ima zaseban brend koji posluje zajedno sa Najkijem, a zajedno pokrivaju oko 86 odsto tržišta košarkaških patika.

  Ipak, sve je moglo biti drugačije, pošto je Džordanova prva želja za ugovor sa sportskom kompanijom bio Adidas. Navodi se i da je Majkl bio blizu potpisivanja ugovora sa nemačkom kompanijom, ali da su Najki i njegov agent uspeli da ga nagovore da od tog ugovora odustane.

  Samo prošle godine, Džordan je zaradio više od 130 miliona dolara, što je četiri puta više od bilo kog drugog aktivnog NBA igrača.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Instagram

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE