Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najskuplja slika na svetu biće izložena u Abu Dabiju

  Slika Leonarda da Vinčija, koja je u novembru prodata na aukciji za rekordnih 450,3 miliona dolara, biće izložena u novom muzeju Luvr u Abu Dabiju.

  „Salvator Mundi (Spasitelj sveta) stiže u Luvr Abu Dabija“, prenela je ta kulturna ustanova na Tviteru, ne navodeći vlasnika slike niti tačan datum izlaganja dela.

  Naučnici veruju da je slika, ulje na platnu na kojem je prikazan Hrist koji drži kristalnu kruglu, jedna od samo nekoliko očuvanih Da Vinčijevih slika pet vekova posle njegove smrti.

  Slika, čiji Isusov zagonetni pogled poziva na upoređivanje sa zagotnekom osmeha takođe Da Vinčijeve „Mone Lize“ (Đokonda), bila je u vlasništvu engleskih kraljeva i vojvoda, a potom je nestala.

  Platno se ponovo pojavilo 1900. kada ga je kupio jedan britanski kolekcionar. U to vreme se smatralo da je to delo nekog Da Vinčijevog učenika, a ne samog majstora slikarstva.

  Slika je prodata 1958. godine za 45 funti, pre nego što je utvrđeno da je delo Da Vinčija. Delo, koje je ponovo prodato 2005. godine, bilo je delimično oštećeno, ali je restaurirano na zahtev konzorcijuma trgovaca umetničkih dela, koji su dali najmanje 10.000 dolara za obnovu.

  Oko te slike se vodi i sudski spor između jednog ruskog milijardera i prodavca umetničkih dela.

  Muzej Luvr u Abu Dabiju, koji će izložiti najskuplju sliku na svetu, otvoren je 11. novembra posle deset godina gradnje.

  Za razliku od drugih muzeja, koji nude dela po određenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju će isticati univerzalne teme i zajedničke uticaje između civilizacija.

  Izvor: Beta/AP

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE