Najbolji pregovarač savetuje: Kako da tražite veću platu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najbolji pregovarač savetuje: Kako da tražite veću platu

  Koje su taktike koje svako može da primeni u pregovorima za platu?“ – ovo je pitanje koje je postavljeno na sajtu Quora, koji služi da korisnici postave pitanje a stručnjaci koji imaju uvid u problem (i rešenja) odgovaraju.

  Odgovor je napisao Kris Vos (Chris Voss), autor knjige „Never Split the Difference“, bivši FBI pregovarač i CEO „Black Swan Group“.

  Evo šta on kaže:

  „Opšta mesta“ odnosno neke fraze mogu prilično da posluže! Koristite „Čini se…“, „Zvuči kao…“, „Deluje…“. Bitno je da ne „stanete“ na svoje fraze tako što će ih pratiti pitanje ili neka vrsta objašnjenja.
  Kada koristite fraze, možete da sakupite više informacija i da isprobate neke svoje predloge a da ne saterate nekog u ćošak. Vi ne tražite samo odgovor „Da“ ili „Ne“, već otvarate razgovor i diskusiju na vrlo suptilan način, „kopate dublje“ a da pritom čuvate svoje interese.

  Pregovori oko plate posebno su važni jer ljudi ne samo da vas testiraju kao „radnika“ već i kao ambasadora, kao predstavnika svog rada koji ume da pokaže svoje diplomatske veštine.

  Plata jeste važna ali i vaša karijera. Zato fraze možete primeniti i na ovu oblast.

  Čini se da postoji i neka šira slika za moju poziciju?

  Deluje kao da kompanija ima viziju budućnosti u koju se uklapam.

  Čini se da moja pozicija odgovara na šire potrebe unutar kompanije.

  Ove fraze mogu da budu izražene kao tvrdnje, izjave, nasuprot tome da ih postavite kao pitanje. Kada ih postavite kao zapažanje to će vaši nadređeni ceniti, jer vole nekog ko shvata kako stvari funkcionišu unutar firme. Takođe, pokazuju vašu stručnost.

  [preporucene_vesti ids=”236966″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube screenshot

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE