Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  najbogatije zemlje sveta

  Na listi najbogatijih zemalja sveta Crna Gora BOLJE RANGIRANA od Srbije

  Magazin „Global finance“ objavio je istraživanje „Najsiromašnije i najbogatije zemlje sveta“. Kako ističu u tekstu, neki bi se  iznenadili kada bi shvatili da su zapravo mnoge od najbogatijih zemalja među najmanjima.

  Prema toj listi, najbogatije zemlje sveta su Luksemburg, Singapur, Irska, Katar, Makao, Švajcarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Norveška, SAD, Brunej Darusalam.

  Najsiromašnije su Sirija, Avganistan, Liban i Ukrajina.

  Srbija se nalazi na 72. poziciji.

  Kada su u pitanju zemlje iz regiona, Hrvatska je na 53. mestu, Crna Gora se nalazi na 69. poziciji, Bosna i Hercegovina na 88. mestu, a Albanija na 92.

  Najbogatije zemlje sveta: Šta znači „bogata“ zemlja?

  „Na šta mislimo kada kažemo da je zemlja ‘bogata’, posebno u eri rastuće nejednakosti prihoda između bogatih i svih ostalih? Dok bruto domaći proizvod (BDP) meri zbir svih dobara i usluga koje je država proizvela tokom jedne godine, deljenje ove proizvodnje sa brojem stanovnika sa punim radnim vremenom je bolji način da se odredi koliko je stanovništvo jedne zemlje bogato ili siromašno u odnosu na stanovništvo druge zemlje. Razlog zašto su ‘bogati’ često jednako ‘mali’  postaje jasan: ekonomije ovih zemalja su neproporcionalno velike u poređenju sa njihovom malom populacijom“, navodi magazin.

  Ipak, kad se uzmu u obzir stope inflacije i cena lokalnih dobara i usluga, moguće je dobiti precizniju sliku o prosečnom životnom standardu nacije: rezultirajuća cifra je ono što se naziva paritet kupovne moći, navodi se.

  „Treba li automatski da pretpostavimo da je u zemljama u kojima je ova brojka posebno visoka ukupna populacija vidljivo u boljem položaju nego u većini drugih mesta u svetu? Ne sasvim. Imamo posla sa prosecima i u bilo kojoj zemlji strukturna nejednakost može preokrenuti ravnotežu u korist već privilegovanih“.

  Celuu listu pogledajte na ovom linku.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE