Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naftni gigant tuži EU zbog poreza na uvećane profite

  Američki energetski gigant Ekson mobajl (ExxonMobil) tužio je Evropsku uniju (EU) kako bi je primorao da odustane od novog poreza na neočekivane prihode naftnih kompanija.

  Porez na neočekivani prihod nameće se firmama koje imaju korist od nečega za šta nisu odgovorne, a energetske kompanije sada zarađuju znatno više novca od prodaje nafte i gasa, delom zbog problema u snabdevanju nastalih usled ruske invazije na Ukrajinu, navodi BBC.

  Kompanija Ekson mobajl, koja je u oktobru prijavila tromesečni profit od gotovo 20 milijardi dolara, optužila je EU da je uvođenjem poreza prekoračila zakonska ovlašćenja.

  Ekson mobajl naziva tu meru „kontraproduktivnom“ i tvrdi, kao i druge velike kompanije u sektoru nafte i gasa, da se na taj način obeshrabruju investicije.

  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u septembru je objavila plan prema kojem velike kompanije za naftu, gas i ugalj treba da plate porez na uvećani profit u 2022. godini.

  Plan predviđa da kompanije plaćaju porez od 33 odsto na ovogodišnji profit koji je najmanje 20 odsto veći od prosečne dobiti za prethodne tri godine.

  U tužbi podnetoj Opštem sudu EU, sa sedištem u Luksemburgu, Ekson mobajl je takođe naveo da novi porez podriva poverenje investitora.

  Na nedavnom sastanku investitora, glavni finansijski direktor Ekson mobajla procenio je da bi novi porez EU koštao kompaniju „više od dve milijarde dolara“.

  Evropska komisija tvrdi da je novi porez „potpuno u skladu sa pravom EU“. Ministri članica EU procenjuju da mogu da prikupe 140 milijardi evra uvođenjem nameta kompanijama koje ostvaruju veći profit nego ranije zbog povećane tražnje.

  Izvor: Beta

  Foto: EbS, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE