Naftaši: Ključ za razvoj u balansu između ušteda i investicija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naftaši: Ključ za razvoj u balansu između ušteda i investicija

  Uvek je bilo teško poverovati naftašima kada kažu da su u krizi. Ova industrija je decenijama sinonim za profitabilnost, ali čini se da je godina korone u velikoj meri i to izmenila, pa „crno zlato” nije sijalo tako sjajno kao ranije, budući da i najveće globalne naftne kompanije beleže gubitke. Istraživali smo kako domaći NIS „pliva“ u ovim okolnostima.

  U ovoj kompaniji kažu da je godina za nama bila izuzetno izazovna, ali da su uspeli da očuvaju i snabdevenost tržišta Srbije svim vrstama goriva, kao i stabilnost poslovanja same kompanije. Napominju i da su krajem prošle godine pustili u rad postrojenje „Duboka prerada” u Rafineriji u Pančevu, projekat vredan više od 300 miliona evra, koji donosi mnogobrojne ekonomske i ekološke benefite i za NIS i za celokupno energetsko tržište Srbije.

  Kada govorimo o konkretnim planovima, NIS je u decembru usvojio Biznis plan za 2021. godinu – planirane su investicije od oko 21 milijarde dinara, a ulaganjima će biti obuhvaćeni svi osnovni pravci poslovanja. Kompanija nastavlja i sa daljim razvojem programa digitalizacije, dok prioritet u poslovanju ostaje zaštita životne sredine, kao i unapređenje bezbednosti poslovnih procesa.

  Kada je reč o konkretnim projektima, u NIS-u imaju nekoliko dobih vesti. Najpre, očekuje se da ove godine u rad bude puštena nova termoelektrana u Srbiji. Reč je Termoelektrani-toplani u Pančevu, projektu koji NIS zajednički realizuje sa „Gasprom energoholdingom” i koji će omogućiti proizvodnju toplotne i električne energije iz gasa, a koja će se koristiti prvenstveno za potrebe rafinerije, dok će višak proizvedene električne energije biti preusmeren u energetski sistem Srbije. Vrednost projekta je čak 180 miliona evra.

  U NIS-u kažu da će ove godine nastaviti da se pripremaju za rekonstrukcije i izgradnju novih postrojenja u rafineriji u Pančevu. Najpre, reč je o predstojećoj modernizaciji postrojenja FCC (postrojenja katalitičkog krekinga), kao i izgradnji novog postrojenja ETBE (visokooktanske komponente benzina). Vrednost projekta je 80 miliona dolara, a njegova finalizacija se očekuje tokom 2024. godine. Efekti koji se očekuju su veća proizvodnja propilena i dodatno povećanje vrednosti rafinerijskih proizvoda.

  A da recept kojeg u ovim izazovnim vremenima nastoje da se pridržavaju naftaši jeste balans između očuvanja ključnih investicija i ostvarivanja ušteda gde god je to moguće – potvrđuje i Jelica Putniković, ekspert za energetiku i urednik portala „Energija Balkana”.

  „Globalni naftni sektor jeste u krizi. Još na početku pandemije dogodile su se dve vrste udara. Najpre, drastičan pad tražnje, a potom i oštar pad cena nafte. To je moralo da ostavi posledice. Praveći dugoročne politike, NIS je, krenuvši sa realizacijom projekta ’Duboka prerada’, izgradnjom TE-TO Pančevo, ali i nastavkom programa istraživanja i proizvodnje, uspeo da donekle predupredi negativne efekte koje je izazvala epidemija koronavirusa. Kako su preneli i regionalni mediji, ’Duboka prerada’ je vinula NIS iznad mnogih regionalnih igrača, a realizacija ovih projekata daje kompaniji prednost da plasira svoje gorivo ne samo u Srbiji nego i na drugim tržištima”, objasnila je Jelica Putniković.

  I dok su mnoge globalne industrije i dalje u prilično nezavidnoj situaciji, jednostavnog zaključka nema – godine pred nama će pokazati koliko je koji sistem bio uspešan u saniranju posledica pandemije.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE