Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nacija starih hvata se za slamku spasa: VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM do više beba

  Vlasti Japana planiraju da utiču na povećanje nataliteta, koji je trenutno u padu, finansiranjem da se poveća natalitet koji pada, finansiranjem projekata koji će, uz pomoć veštačke inteligencije pomoći ljudima da pronađu partnere i zasnuju porodicu.

  Od naredne godine subvencionisaće lokalne samouprave koje već vode ili započinju projekte u kojima će se veštačka inteligencija koristiti i za spajanje potencijalnih partnera.

  Prošle godine je broj beba rođenih u Japanu pao ispod 865.000, što je najmanje dosad.

  Dugovečni Japanci generalno su star narod i dugo su tragali za načinim koji bi omogućio da se preokrene trend jedne od najnižih stopa porođaja u svetu. Zbog toga su vlasti odlučile da pribegnu naprednoj tehnologiji i upotrebi veštačke inteligencije.

  Sledeće godine vlada planira da dodeli lokalnim vlastima 2 milijarde jena (19 miliona dolara) u cilju povećanja nataliteta.

  Od ranije postoje platforme i servisi za pronalaženje partnera. Neki među njima koriste i sisteme veštačke inteligencije da bi što uspešnije obradili podatke za spajanje „idealnih“ parova na bazi informacija koje korisnici upisuju u obrasce pri otvaranju profila.

  Nekoliko postojećih algoritama ograničeno je na razmatranje kriterijuma kao što su prihod i starost, što daje rezultat samo ako postoji tačno podudaranje. Lokalni mediji pišu da će subvencije omogućiti izradu skupljih i naprednijih sistema koji uključuju i faktore poput hobija i ličnih vrednosti pojedinca da bi rezultati spajanja partnera bili što uspešniji.

  „Planiramo da subvencionišemo lokalne vlasti koje će osmisliti projekte u kojima će se koristiti veštačka inteligencija. Nadamo se da će ova podrška pomoći da se preokrene pad nataliteta“, rekao je jedan vladin zvaničnik.

  Predviđa se da će populacija Japana sa vrhunca od 128 miliona u 2017. godini pasti na manje od 53 miliona do kraja veka. Kreatori politike se utrkuju da osiguraju da radna snaga u zemlji može da podmiri rastuće troškove socijalne zaštite.

  Ima li i boljih načina?

  Sačiko Horiguči, socio-kulturni i medicinski antropolog sa japanskog Univerziteta Temple, smatra da postoje i bolji načini od subvencioniranja projekata veštačke inteligencije koje bi vlada mogla da primeni da bi povećala natalitet, poput finansijske pomoći mladim ljudima sa niskim primanjima.

  Tome u prilog govore i podaci nedavnog izveštaja koji dovode u vezu manje prihode i smanjen interes za romantične veze među mladim Japancima.

  Onima koje ne zanimaju izlasci, ovakva vrsta pronalaska savršenog partnera neće biti od koristi. Ako već želimo da se oslanjamo na tehnologiju, bilo bi bolje da radimo na razvoju robota koji će preuzeti deo kućnih poslova i brigu o deci„, smatra Horiguči.

  Analitičari već duže ukazuju na nedostatak podrške majkama koje rade u Japanu, gde se snažno očekuje da će žene obavljati sve kućne poslove i odgajati decu paralelno radeći svoj posao.

  Japanska vlada poslednjih godina radi na tome da se što više žena podstakne na puno radno vreme, ali istovremeno raste rodni jaz. Po izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Japan se u izveštaju o rodnoj ravnopravnosti za 2019. godinu nalazi na 121. mestu među 153 zemlje, što je pad od 11 mesta u odnosu na prethodnu godinu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE