Na proleće ponovo vozom do Ljubljane preko Zagreba

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na proleće ponovo vozom do Ljubljane preko Zagreba

  Voz od Beograda preko Zagreba do Ljubljane ponovo će posle višegodišnje pauze krenuti od proleća ove godine, izjavio je dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović.

  Reč je o trasi Beograd – Šid – Vinkovci – Zagreb – Dobava – LJubljana, a vozovi bi saobraćali tri-četiri puta nedeljno, uz noćnu liniju koja odgovara privrednicima koji putuju u Sloveniju, naveo je Bojović za Večernje novosti.

  Planirana je cena karte od 20-tak evra u jednom pravcu, a kako je Bojović rekao u početku bi to bila pilot-linija koja bi postala stalna, za šta postoji neophodna železnička infrastruktura, kao i interesovanje putnika, samo je potrebno poboljšati tehničko stanje pruge od Rume do Šida, u cilju povećanja brzine vozova.

  “U evropskom redu vožnje već postoji trasa, samo je treba aktivirati. Svakog drugog vikenda u decembru se pravi novi evropski red vožnje. Postoji vreme koje je zauzeto za kretanje voza od Beograda do Ljubljane”, kazao je Bojović.

  U projekat su uključeni nadležni iz srpskih železnica, a održano je nekoliko sastanaka sa kolegama iz susednih država. U posao će biti uključeni i evropski instituti, koji se bave železnicom i saobraćajem, radi brže realizacije.

  “Nadamo se da će već u prvom kvartalu 2022. godine biti uspostavljena jedna linija prema Ljubljani, kasnije ka Filahu u Austriji, a do sredine godine još jedna”, rekao je Bojović.

  Dodao je da se u 2023. godini očekuju još dve dnevne linije istom trasom i to jednu sa produženjem od Ljubljane do Ciriha, a drugu do Ljubljane kao biznis voz.

  Ocenio je i da će “elegancija putovanja koje pruža železnica”, privući i deo putnika koji su sada prinuđeni da koriste sopstveni, autobuski ili avionski prevoz, a kako je dodao za početak je planirano da se “pozajme” garniture, iako postoje domaće koje mogu da voze do Ljubljane.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE