Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlasnici benzinskih pumpi

  Na litar benzina država uzme skoro 90 dinara

  Cena goriva u Srbiji je među najvećim u regionu usled državnih nameta koji čine 52,3 odsto maloprodajne cene benzina i 51,3 odsto cene dizela, piše Danas.

  Na svaki litar bezolovnog benzina od 95 oktana koji košta 170 dinara naftnim kompanijama ide 81,07 dinara, a državi 88,92 dinara.

  Od toga akciza iznosi 57,84 dinara, PDV 28,33 dinara, naknada za obavezne rezerve 2,6 dinara i naknada za unapređenje energetske efikasnosti 15 para.

  Po zakonu o akcizama u Srbiji sledi usklađivanje sa cenama na malo, koje se obično dešava u februaru, mada nema pravila. Ako bi se povećale za 7,9 odsto i kada se na to povećanje primeni i PDV, to bi značilo poskupljenje goriva od oko 5,5 dinara po litru.

  Trenutno je benzin u Srbiji među skupljima u regionu i zaostaje samo za Hrvatskom gde je litar 1,51 evro i Grčkom gde je 1,795 evra.

  Sa evrodizelom je još gore jer je skuplji samo u Grčkoj, dok je litar evrodizela u Srbiji skuplji za 42 dinara nego u Severnoj Makedoniji ili 35 dinara nego u BiH.

  Dažbine na gorivo vremenom su postale značajna stavka u budžetu. Naime, prošle godine samo akcize, ne računajući PDV i druge takse, donele su 182 milijarde dinara u državnu kasu, a originalnim budžetom bilo je predviđeno 170 milijardi.

  U poređenju s okolnim zemljama u Srbiji su ubedljivo najveće akcize na evrodizel, 0,49 evrocenti po litru, više nego čak i u Grčkoj, navodi Danas i dodaje da se na krajnje potrošače svako poskupljenje dizela brzo prenosi kroz rast cena transporta ili proizvodnje u poljoprivredi.

  Izvor: Danas, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE