Na Kosovu se očekuje REKORDNA inflacija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  inflacija

  Na Kosovu se očekuje REKORDNA inflacija

  Predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da se očekuje da će zbog ekonomske krize inflacija na Kosovu biti među najvišima u posleratnoj istoriji.

  Rukići je za prištinsku agenciju ekonomiaonline.com rekao da će to direktno uticati na blagostanje građana, i da Kosovo može imati krizu snabdevanja koja je povezana i sa mogućom nestašicom proizvoda.

  “To je visoka inflacija i sigurno će biti među najvišima u istoriji posleratnog perioda. To će nam stvoriti mnoge izazove jer povećanje troškova života direktno utiče na dobrobit građana. Što će generalno uticati na potrošnju širom zemlje. I to će se takođe odraziti na brojke ekonomskog rasta”, rekao je Rukići.

  On je dodao da je Kosovo sada u fazi kada može da ima krizu snabdevanja koja je povezana i sa mogućim nedostatkom proizvoda i da to već povećava problem inflacije.

  Predsednik PK Kosova pozvao je vladu da iskoristi sve moguće politike kako zemlja ne bi rizikovala da uđe u ekonomsku recesiju.

  “Svako ko kaže da nema ekonomske krize ignoriše problem jer je visoka inflacija znak krize”, rekao je Rukići.

  Kada su u pitanju moguće ekonomske mere, Rukići je rekao da treba revidirati stopu PDV, obustaviti naplatu akciza na naftu na određeni period, preispitati plate na osnovu stope inflacije i subvencionisati transport robe.

  “Mere treba kombinovati u pogledu problema inflacije. U različitim zemljama postoje različite monetarne politike koje mi nemamo. Moramo da održimo dinamiku ekonomskog rasta koja omogućava preduzećima da ne budu pod uticajem pada kupovne moći”, rekao je Rukići.

  Istakao je da kupovnu moć treba stimulisati i to preduzimanjem radnji koje utiču na smanjenje cena, a jedna od njih je revizija stope PDV na nultu stopu ili smanjenje na odsto za proizvode koji su neophodni i utiču na potrošačku korpu.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE