Na italijanskom univerzitetu i knjige idu u karantin

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Finesa knjige

  Na italijanskom univerzitetu i knjige idu u karantin

  Univerzitet “Cattolica Sacro Cuore” koji ima sedište u Milanu, Breši, Pjaćenci, Kremoni i Rimu i sa ukupno 12 fakulteta i preko 500 amfiteatara jedan je od prvih u Italiji počeo sa radom 7. septembra vraćajući studente u svoje prostorije nakon pauze od marta uzrokovane pandemijom kovida 19.

  Pored svih uobičajenih mera predostrožnosti ovaj univerzitet je prvi uveo i karantin za knjige. Naime, “Cattolica” ima veliki broj izuzetno starih knjiga i prvih izdanja koja svakako čuvaju na poseban način, no epidemija koronavirusa dovela je do toga da se uvede karantin za svaku knjigu koja je korišćena od strane studenta.

  Zahvaljući saradnji Univerziteta i firme “Tirenija” iz Đenove, italijanske firme koja ima veliko iskustvo u snabdevanju proizvodima i uslugama za kulturna dobra, a naročito za sanifikaciju knjiga i dokumenata, univerzitet u Milanu je prvi dobio aparate koji će svojim radom omogućiti bezbedno studiranje, a i rad svim zaposlenima.

  U zajedničkim prostorijama su postavljene UV lampe koje kratkim talasima eliminišu bakterije i viruse. I tokom karantina studenti su mogli, zahvaljujući efikasnoj organizaciji Univerziteta, da rezervišu i podignu knjige koje bi, nakon što bi bile vraćene u biblioteku, odmah bile dezinfikovane.

  Danas, univerzitet u Milanu ima dva aparata visoke tehnologije koji koriste UVC zrake i ozon u cilju da garantuju korektnu sanifikaciju materijala i ambijenata u kojima se nalazi osoblje i studenti i u njihovom prisustvu bez ikakve štete po zdravlje.

  Kompanija “Tirenija” sa sedištem u Đenovi zahvaljujući tehnologiji zasnovanoj na ozonu omogućava i organizaciju događaja sa velikim brojem ljudi, te je potražnja za njihovim aparatima u porastu, a Univerzitet “Cattolica” je prvi, uloživši više od milion evra, uveo ovaj način zaštite zaposlenih i studenata u akademskom svetu u Italiji, pokazavši da im je na prvom mestu sigurnost svih studenata i onih koji će se tek upisati na fakultet u ovim nesigurnim vremenima.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE