Na gradilištima u Srbiji do 3.000 stranaca, neki rade i "na crno"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na gradilištima u Srbiji do 3.000 stranaca, neki rade i “na crno”

  Na građevinskim projektima u Srbiji trenutno radi od 2.000 do 3.000 stranih radnika iz Turske, Severne Makedonije, Pakistana, Ukrajine i Rumunije, rekao je potpredsednik Građevinske komore Goran Rodić.

  “Među njima ima i onih koji rade na crno, a sada će biti sve veći pritisak stranih radnika zbog toga što mnoge zemlje, zbog pandemije virusa korona, zatvaraju granice”, rekao je Rodić za Betu.

  Dodao je da na tržištu Srbije nema dovoljno domaće kvalifikovane i nekvalifikovane radne snage i da uglavnom inostrane kompanije angažuju strane radnike.

  “Iako je Zakon o zapošljavanju stranaca jasan i jednostavan i predviđa da poslodavac mora da prijavi boravak stranaca u policiji, obezbedi dozvolu za rad kao i da plaća poreze i doprinose na zarade, ta obaveza se često izbegava”, rekao je Rodić.

  Radnici se, prema njegovim rečima, dopreme autobusima kao turisti, poslodavac zadrži pasoše kod sebe kako oni ne bi mogli da napuste posao u Srbiji na crno i pre pandemije bilo ih je ukupno, prema slobodnoj proceni, 10.000 do 12.000.

  Rodić je rekao da građevinske firme u Srbiji angažuju i migrante iz Pakistana koji su zaustavljeni na putu ka Evropskoj uniji.

  Strani radnici se, kako je rekao, mogu naći na svim gradilišta, od autoputeva do izgradnje stambenog prostora, od Subotice, Novog Sada, Beograda, Kopaonika Kraljeva pa do juga zemlje.

  On je rekao da kada se završe započeti projekti i započne gradnja sledećih brojnih projekata izgradnje mreže vodovoda i kanalizacije, biće još više radnika na crno jer se te linije grade i van urbanih sredina i teško je kontrolisati poslodavce.

  Strane radnike, prema njegovim rečima uglavnom angažuju strane firme, a ređe domaći poslodavci.

  Domaći poslodavci ne mogu, kako predviđa zakon, angažovati strane radnike, ako su pre toga otpustili domaće po osnovu tehnološkog viška.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE