Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na „gasnoj“ mapi još nema Srbije

  Godinama očekivan novi gasni pravac iz Rusije do Evrope izgleda da je konačno dogovoren, ali Srbija još nije rezervisala svoju cev i „ulaznicu“ na projekat.

  Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je da su stvoreni svi uslovi za početak polaganja podvodnog dela gasovoda „Turski tok“ i da će izgradnja dve linije biti gotova do 2019. godine.

  Od toga da li će učestvovati u ovom poslu, našoj zemlji može da zavisi i dugoročno snadbevanje gasom, a stručnjaci kažu da je najveće pitanje – koliko će nas to koštati.

  Gasprom je osnovao ogranak kompanije Saut Strim transport u Istanbulu koji će koordinisati radove na realizaciji izgradnje gasovoda u Turskoj. U drugoj polovini godine, počećemo sa polaganjem gasovoda, rekao je Miler. Bušenje prve deonice mikrotunela je završeno na ruskom delu teritorije, a drugi mikrotunel je spreman 98,5 odsto.

  Za sada, na gasnoj mapi nema Srbije, jer je dogovoren gas obezbeđen samo za Turske potrebe i to u količinama od 16 milijardi kubika godišnje.

  Veoma je bitno da obezbedimo snadbevanje gasom do 2019. godine jer će tada Rusija da zatvori pravac iz Ukrajine, kao što najavljuje već godinama, kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

  Ipak, za sada energent dolazi samo do tursko-grčke granice, a nijedna od balkanskih zemalja nema novca da finansira cev koja bi išla dalje, ni Grčka, ni Makedonija, pa ni Srbija.

  Mađarska je pre mesec dana dobila usmene garancije da će za nju iz Rusije sigurno biti gasa, kada se prekine 2019. godine snabdevanje preko Ukrajine. To je obećao Vladimir Putin, kada se u februaru sreo u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

  Putin je rekao da će Mađarska bez obzira na tranzit kroz Ukrajinu moći da se snabdeva preko „Severnog toka 2“ ili „Turskog toka“, u zavisnosti od toga koji će se pravac graditi. To sve isto važi za Srbiju, nezvanično su Novostima tada rekli u Ministarstvu energetike Srbije.

  Izvor: Novosti

  Foto: FI

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE