Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na evidenciji 553.000 nezaposlenih, pohvale od Svetske banke

  U Srbiji je nezaposleno 553.000 ljudi, 11 odsto manje nego pre godinu dana, izjavio je u Nišu direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

  On je na dodeli ugovora korisnicima mera i programa koji su predviđeni Lokalnim akcionim planom zapošljavanja, kazao da se broj nezaposlenih smanjuje svuda u Srbiji.

  „Aktivnim merama zapošljavanja na nivou Republike obuhvaćeno je 22.000 lica, a za programe i mere aktivne politike zapošljavanja NSZ je izdvojila ove godine 300 miliona dinara“, kazao je Martinović.

  Martinović je kazao da je među nezaposlenima najtraženiji program samozapošljavanja, dok poslodavci najviše traže program otvaranja novih radnih mesta, stručne prakse i javnih radova.

  Prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, zahvaljujući dolasku investitora i aktivnim merama zapošljavanja broj nezaposlenih u gradu je opao sa 36.000 na 25.000, a broj zaposlenih povećan sa 61.000 na 77.000.

  Šef svetske banke: Izuzetan napredak

  Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva kaže da je Srbija u proteklih godinu dana ostvarila izuzetan napredak po pitanju ekonomskog rasta i smanjenja stope nezaposlenosti, koja je „sada oko 12,5 odsto, naspram više od 20 odsto pre nekoliko godina“.

  U Srbiji je otvoreno 16.000 radnih mesta u proteklih šest meseci, što je veliki broj, ali, kaže, mora još dosta toga da se uradi. Moraju da postoje jednake mogućnosti za sve grupe i regione, kao i pravo na osnovno obrazovanje, zdrastvenu zaštitu i radna mesta, izjavio je Ndegva na 18. Ekonomskom samitu Srbije u okviru panela o borbi protiv siromaštva i nejednakosti.

  Siromaštvo se smanjilo, ako merimo prema granici primanja. Procena je da je od 23,8 odsto tokom 2014 godine sada došlo do nivoa od 22,7 odsto prošle godine. Zadovoljni smo postignutim, ali i dalje vidimo izazove u implementaciji, zaključio je šef Svetske banke u Srbiji.

  Izvor: Beta, N1, Blic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE