Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slušalice, muzika

  Najbolja MUZIKA za koncentraciju: Neuronaučnik sa Harvarda tvrdi da nije klasična

  Muzika nije samo za zabavu. Uključivanje pesme u pozadini može da vam pomogne da se bolje fokusirate, čak i ako se borite sa poremećajem pažnje.

  Ali pošto su muzika i ljudi toliko različiti, kako da odlučite šta je najbolje za vas? Istraživači su otkrili da kada je u pitanju jačanje koncentracije, ne postoji žanr koji bi odgovarao svima.

  To u potpunosti zavisi od pojedinca i na šta reaguje. Ima mnogo izbora – hip-hop, rep, pop, kantri, folk, klasika, opera. Dakle, ne radi se o žanru, piše CNBC Make It.

  Muzičar i neuronaučnik sa Harvarda Srini Pilej otkrio je da su „poznata muzika“, ili pesme u kojima uživate i koje najbolje poznajete, najefikasnije za povećanje koncentracije.

  Muzika

  Muzika (Freepik)

  Fino podešavanje liste pesama za optimalan fokus

  Studija iz 2018. je otkrila da poznata muzika aktivira mnoge delove mozga odgovorne za kretanje.

  To znači da možete da pevate i osetite naučeni ritam u svom telu. Pošto čujete pesmu, imate zadovoljstvo da očekujete šta je sledeće.

  ,,Kada treba da se fokusiram, poznata muzika mi pomaže da se oslobodim stresa i povežem sa emocijama koje su mi potrebne da bih bio u potpunosti prisutan“, objasnio je neuronaučnik.

  Na primer: ,,Ako sam ljut zbog nečega i moram da se opustim, možda ću poslušati „Lose Yourself“ od Eminema. Ako sam potiskivao tugu zbog gubitka i nemam više energije da se fokusiram, slušaću „Adagio in G Minor“ koju izvodi Albinoni. Ako se osećam ljuto ili uznemireno, možda bih pustio Nirvaninu pesmu „Smells Like Teen Spirit“. Ako sam pod stresom, možda ću izabrati nešto što me smiruje, poput „Flowers“ Majli Sajrus ili „Big Green Tractor“ Džejsona Aldina.“

  Nekoliko studija je pokazalo da vaše zadovoljstvo slušanja prati krivinu u obliku slova U. Prvo se povećava, ali nakon nekog vremena, kada se vaš mozak navikne na to, zadovoljstvo se smanjuje.

  Druga grupa istraživača je otkrila da je vrsta muzike koja najviše utiče na učenje „meka-brza“, pesme poput „I’m Yours“ Džejsona Mraza ili „Love on Top“ od Bijonse.

  „Glasno-brza“, „meko-spora“ i „glasno-spora“ muzika ometaju učenje. Instrumentalna muzika takođe može biti manje ometajuća od muzike sa tekstovima.

  Koliko poznata muzika utiče na vaš mozak?

  Postoji mnogo načina na koje muzika može uticati na sposobnost mozga da se fokusira. Jedan mehanizam uključuje smanjenje stresa i kortizola, što omogućava da imate pažnju bez prekida.

  U mozgu, fokusni centri su direktno povezani sa regionima koji obrađuju emocije, tako da svaka muzika koja vas čini emocionalno nestabilnijim može poremetiti vašu koncentraciju.

  Sa druge strane, kada potisnete svoja osećanja, negativne emocije se samo zadržavaju u vašem mozgu. I koliko god pokušavali, izgubićete sposobnost da se fokusirate. Ako vam muzika pomaže da se povežete sa svojim emocijama, može vam pomoći i da razmišljate jasnije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE