Muškarci u Srbiji zarađuju 22 odsto više nego žene

Uprkos snažnom jačanju dinara prema evru od početka godine prosečna neto plata isplačena u avgustu nije uspela da preskoči granicu od 400 evra (iznosila je 395 evra).

Međutim, sam prosek ne govori puno o tome kakva je struktura zarada u Srbiji, a ona održava veliku nejednakost, piše Danas.

Prema istraživanju Gorane Krstič i Jelene Žarkovič, profesorki Ekonomskog fakulteta u Beogradu, dohodovna nejednakost u Srbiji je najveća u Evropi i iznosi između 38 i 38,6 dok je prosek u Evropskoj uniji 31.

Prema njihovom istraživanju, najveći doprinos nejednakosti čine razlike u zaradama. Neki uvid u strukturu zarada Srbije daje polugodišnje statističko istraživanje o zaposlenima i o zaradama zaposlenih koje objavljuje Republički zavod za statistiku takozvani RAD 1. Tako je prema poslednjem istraživanju ove godine obuhvaćeno nešto više od milion zaposlenih sa prosečnom neto platom od 50.337 dinara (dok je prosečna isplaćena zarada za celu Srbiju u martu iznosila 47.814 dinara).

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Komentari

  • ema

    Čemu onda uvođenje politički korektnih naziva zanimanja - sudinica, vodičkinja, psihološkinja, ...??? Zamazivanje očiju ženama koje, na istim radnim mestima, u proseku i dalje zarađuju značajno manje od svojih muških kolega. Stop kvazi ravnopravnosti !!!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE