Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MSK, za sada, osta neprodat

  Tendersku dokumentaciju za Metanolsko-sirćetni kompleks iz Kikinde u roku je otkupio i preuzeo kiparski holding Kronošpan hemikal LTD, ali ponudu nisu dostavili, saznaje RTS.

  Pre javnog poziva za prodaju bila su dva zainteresovana investitora, a kiparski holding bio je jedan od njih. Tender za prikupljanje ponuda za nadmetanje istekao je u petak u 15 sati i, kako RTS saznaje, bio je neuspešan.

  Stručnjaci potencijalne partnere MSK svrstavaju u dve kategorije. U prvoj su oni koji bi nastavili postojeći proizvodni program pod uslovom da gas, koji je osnovna sirovina, obezbede po nižoj ceni, jer je on glavna kočnica rentabilne proizvodnje.

  „Druga kategorija partnera su oni koji nude ulaganja u proizvodne kapacitete gde bi se proizvodili derivati metanola i sirćetne kiseline više faze dorade, koji su neuporedivo profitabilniji i mogu da istrpe i ove postojeće cene gasa“, objašnjava Zoran Popović iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

  MSK radi od 1987. godine, a trenutno zapošljava oko 530 radnika. Na svetsko tržište izvozi 95 posto metanola koji proizvodi, a od proizvedene sirćetne kiseline 98 procenata ide uglavnom na tržište EU, navodi Dragan Stevanović iz Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS.

  „Poseduju preko 250 vagona u svom vlasništvu, terminale u Luci Bar, imaju veliki potecijal za proizvodnju“, ističe Stevanović.

  Iako je prvi tender neuspešan, analize pokazuju da upravo taj veliki potencijal fabrike može privući investitore.

  „To je proizašlo iz dosadašnjih kontakata koje su predstavnici MSK imali sa potencijalnim zainteresovanim partnerima. To je realnost. Šta će se iskristalisati kao stvarnost, to ćemo tek videti u narednom periodu“, kaže Popović.

  Početna cena u ovom prvom javnom pozivu za nadmetanje za prodaju 100 odsto kapitala MSK bila je 38,5 miliona evra.

  Izvor: RTS

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE