Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova istraživanja: Bakterije u našim crevima utiču na ponašanje

  Stomačna flora – svet bakterija koji živi u našem probavnom sistemu – ne postoji samo da bi nam izazvala stomačne bolove ili pomogla da svarimo hranu. Rezultati istraživanja koja se sprovode u naučnim centrima širom sveta ukazuju da ova mala stvorenja imaju veliki uticaj na naše ponašanje, uključujući (potencijalno) i na našu reakciju na strah.

  Nova studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Los Anđelesu donela je dokaze o još jednoj neobičnoj vezi između našeg stomaka i mozga. Naime, čini se da je deo mikroba utrobe povezan sa regionima mozga povezanih sa raspoložanjem i ponašanjem.

  devojka-balon-osmeh-PXProšla istraživanja su otkrila da emocionalne reakcije kod glodara, uključujući i one povezane sa anksioznošću i depresijom,  variraju u zavisnosti od mikroba u utrobi.

  Kako prenosi sajt, ISFL sciense, pronađene su dve grupe bakterija koje imaju uticaj na mozak. Za prvu, Prevotelu,  se pokazalo da ima veći uticaj na emocionalni, opažajni i deo mozga koji je povezan sa pažnjom. Druga, Hipokampi bakterija, ima uticaj na emocionalnu regulaciju, svest i pretvaranje kratkotrajnih uspomena u dugoročne.

  Ova istraživanja, složićete se, donose veoma zanimljive podatke, a začuđujuće je koliko još uvek malo znamo o svom organizmu.

   

  Izvor: Iflscience.com, BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: Ana M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE